Kaktusutställningen

av Edward Hald

Januari 2012

Nationalmuseums samling av konstglas har berikats med skålen Kaktusutställningen, komponerad 1926 av Edward Hald (1883-1980). Detta exemplar är utfört på Orrefors följande år och graverat med precision av den skicklige gravören Wilhelm Eisert. För närvarande är skålen känd endast i fyra exemplar. Förutom Nationalmuseums version finns ytterligare en på museum i Düsseldorf (utförd 1926), en på The Metropolitan Museum of Art i New York (utförd 1926) och slutligen en i drottning Elizabeth II:s ägo (utförd 1931).

Skålen Kaktusutställningen har ett genomarbetat motiv som glasklart anknyter till sin egen samtids ideal. Inredningen med sina pelare, franska fönster och hängande amplar ger ramen. I de sex fälten rör sig tre eleganta damer klädda i tidens mode med korta kjolar, shinglat hår och små hattar. Även kaktusarna var högsta mode och återfanns i såväl hem som i stadsparker. I sitt detaljrika och realistiska motiv anknyter Hald till svenska konstnärer som Otte Sköld och Arvid Fougstedt.

Orrefors djärva satsning på nya skickliga glasblåsare, gravörer och konstnärer på 1910-talet resulterade i en världsomspännande ryktbarhet. Man uppfattade nu Orrefors som ett glasbruk där produktionen var av högsta kvalitet med modern dekor. Konstnären Edward Hald engagerades 1917 för att i unika glas ge en känsla av nutida former och motiv. De rikt graverade glasen var dyra, men det fanns en marknad för lyx i Sverige på 1920-talet. Och det visade sig att världen i övrigt också var intresserad av konstglaset från Smålands skogar.

Kaktusutställningen är en gåva från Nationalmusei Vänner med medel från Bengt Julins Fond och innebär att samlingen nu berikats med ett paradnummer inom graverat glas från den epok då svenskt glas vann stor internationell framgång.

Inventarienummer: NMK 215/2011

Bild: Edward Hald, Kaktusutställningen

Edward Hald, Kaktusutställningen


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp