Porträtt tagna

av Kerstin Bernhard

Augusti 2014

Den 27 augusti i år skulle fotografen Kerstin Bernhard (1914-2004) ha fyllt 100 år. Hon blev mest känd för bilder av mode och mat. Bernhard började dock sin karriär som porträttfotograf med egen ateljé. Det är därför glädjande att Nationalmuseum nu kunnat förvärva några av hennes mest betydande porträtt till Statens porträttsamling.

Flertalet härrör från fotografens tidiga verksamhet under 1930- och 1940-talen. Kerstin Bernhard balanserar här mellan ett personligt uttryck och tidens konvention. Porträttet av brodern Carl Gustaf Bernhard tillkom 1939 och blev prisbelönt. Modellen framställs i sitt yrke som läkare specialiserad på synsinnets neurofysiologi. Kerstin Bernhard visar här prov på både uppfinningsförmåga och humor med drag av det dokumentära som fjärmar sig från det konventionella.

Porträttet av svägerskan Gurli Lemon-Bernhard från samma år, följer däremot den standardiserade framställningen av artister med stjärnglans. Modellen återges i rollen som page i Mozarts Figaros bröllop. Kerstin Bernhard anlitades av tidningen Idun, vilket blev början på en rad porträtt av kända personer från scenen och filmduken. Lars Hanson återfinns på ett annat rollporträtt, troligen som kung Herodes i Dramatens uppsättning av Kaj Muncks drama En idealist (1945). Iscensättningen följer studiotraditionens dramatiska belysning med en närbild av modellens ansikte i skarpa kontraster. Framställningssättet påminner om lanseringsbilder för filmdramer.

Ett tidstypiskt exempel på ateljétraditionen är ett porträtt av Viveka Brising som var god vän med fotografen. Med den nedåtvända blicken närmar det sig schablonbilden av kvinnan som ljuv, passiv och introvert. För den kreativa Kerstin Bernhard blev standardporträttet i längden ointressant. Efter andra världskriget, när gränserna öppnades och hon åter kunde resa ut i Europa, bytte hon inriktning.

Genom en generös donation från fotografens brorson och assistent, Carl Johan Bernhard, har Statens porträttsamling berikats med ett urval verk av en av 1900-talets mest framstående svenska fotografer. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer: NMGrh 4979-4982 

Bild: Foto av Carl Gustaf Bernhard taget av Kerstin Bernhard 1939

NMGrh 4982: Kerstin Bernhard, Carl Gustaf Bernhard, 1939

NMGrh 4981: Kerstin Bernhard, Gurli Lemon-Bernhard, 1939

NMGrh 4980: Kerstin Bernhard, Lars Hanson, 1945

NMGrh 4979: Kerstin Bernhard, Viveka Brising 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp