Porträttfotografier

av Hans Gedda

December 2012

Fotografen Hans Geddas motivkrets spänner över ett mycket brett fält – stilleben, natur, dokumentär samt inte minst porträtt. De olika genrerna glider över i varandra. Är fotografiet av en sågklinga, en spik och en glasskärva ett stilleben eller ett självporträtt? Egentligen spelar det ingen roll – Geddas fotografier är gränsöverskridande. 

Hans Geddas porträtt är kreativa tolkningar av dem han avbildar. De överensstämmer ofta inte med schablonbilden av personen ifråga. I vissa fall har Gedda skapat nya mönster som även påverkat andra fotografer. Ofta känner vi igen dessa bilder när vi ser dem, men är inte alltid medvetna om vem som är upphovsmannen. Ett exempel är det välkända fotografiet av den lyssnande Evert Taube.

Det oväntade uttrycket i ett porträtt ger ytterligare dimensioner åt vår uppfattning av de avbildade personerna. Hans Alfredson, Tage Danielsson och Nils Poppe är för den svenska publiken främst kända som komiker. Gedda skildrar dem med eftertanke och allvar – grunden för all riktigt bra humor. Västerbottenskildraren Sara Lidman står i en stadsmiljö framför en sliten betongvägg. Dansaren Niklas Ek är uppställd som en boxare i en ringhörna. Den kärve författaren och debattören Sven Stolpe konfronteras med sitt eget jag i en yngre upplaga.

Hans Geddas fotografier är mångbottnade och därigenom desto mer intressanta. Som betraktare lockas vi gärna att börja fundera över såväl bilden som modellen.

Genom sin gåva av tio porträttfotografier av Hans Gedda har Kjell och Märta Beijers stiftelse berikat Statens porträttsamling med en rad fascinerande och nyskapande personskildringar.

Inventarienummer: NMGrh 4867, 4868, 4871, 4872, 4874, 4877, 4878, 4879, 4880 och 4881.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp