Spegel med panamamönster

av Björn Trägårdh

Januari 2014

Nationalmuseums samling av konsthantverk har utökats med en spegel med ram av tenn. Den kvadratiska ramen är dekorerad med ett så kallat ”panamamönster” i relief, en dekor som traditionellt har tillskrivits Estrid Ericson, skapare och ursprunglig ägare till Svenskt Tenn. Enligt den muntliga traditionen på Firma Svenskt Tenn ska Estrid Ericson ha inspirerats av sin makes panamahatt och använt mönstret på olika tennföremål.

Den spegel som museet nu har förvärvat är osignerad och bär inga stämplar. Den har tillhört konstnären och formgivaren Björn Trägårdh (1908-1998) och är enligt familjen ritad av honom på 1930-talet. Firma Svenskt Tenn, grundat 1924, kom att engagera den mycket unge Trägårdh som formgivare redan 1927 och han verkade där fram till 1934. Han kom att formge framförallt möbler och tennföremål i en elegant funktionalistisk stil. Den nu förvärvade spegeln kan ha varit en prototyp ritad för Svenskt Tenn, men som inte kommit i produktion, därav avsaknaden av stämplar.

Vem som ursprungligen kommit med idén om panamamönstret, Estrid Ericson eller Björn Trägårdh, är idag omöjligt att säga. Vi vet genom andra exempel att Estrid Ericson gärna återanvände sina formgivares former i nya sammanhang, utan angivande av källan. Den muntliga traditionen om makens panamahatt stämmer dock troligen inte. De första stämplade föremålen från Svenskt Tenn med panamamönster är tillverkade redan 1930, Estrid Ericson gifte sig med kapten Sigfrid Ericson först 1944. Trägårdh kom dock i sin fortsatta karriär att använda strå- eller halmflätning för tillverkning av konstnärliga knappar för de franska modehusen Dior och Schiaparelli.

Nationalmuseums inköp av spegeln har möjliggjorts genom en gåva av Barbro Oshers fond. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer: NMK 242/2013

Bild: Björn Trägårdh, Spegel, 1930-tal.

Björn Trägårdh, Spegel, 1930-tal. Större bild

BESÖKSADRESS: