Tekanna

av Ivan Jelinek

September 2014

Med utställningen TERRA på galleri Blås & Knåda tidigare i år kom en frisk fläkt från Europa med konstnärer knutna till det nederländska Gallerie Terra Delft. Det var åtta keramiker från fyra länder. Gemensamt för dem alla är att deras arbete är inspirerat av 1700-talets figuriner, men med ett uttryck som otvivelaktigt är från vår tid. De är mer utagerande, fantasy-aktiga och med förstärkta uttryck av överraskning, hånfullhet och förfäran.

Ett av de utställda objekten har nu förvärvats till Nationalmuseums samlingar. Det är en stor tekanna av keramik, som hämtad ur tebjudningen i Alice i Underlandet. Den mjukt formade kannan, runt vilken två tekoppar kretsar, står på ett stort fat. Den keramiska ytan är täckt av en glasyr innehållande silver som penslats på i två lager med en bränning efter varje omgång. Konstnären Ivan Jelinek är född i Prag 1951, där han även utbildade sig, och är vida känd i Europa. Hans kärl är personligheter med en inbyggd rörelse och böljande konturer. Det kan nästan uppfattas som om de uttrycker mänskliga känslor i sina former.

Den opraktiska tekannan visar tydligt att konsthantverk är konst. Det är något som kanske kan vara svårt att förstå när man ser en mer ”fotriktig” kanna av keramik. Kannan har också ett visuellt utryck som i extra hög grad tilltalar våra känslor och vår fantasi.

Tekannan är skänkt till Nationalmuseums samling av konsthantverk och design av Bengt Julins fond inom Nationalmusei Vänner. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer:  NMK 34/2014

Bild: Tekanna av Ivan Jelinek

Tekanna av Ivan Jelinek


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp