Porträtt

utförda av fotografen Rolf Winquist

Mars 2015

Nationalmuseum har tack vare en generös gåva av fotografen Hans Gedda erhållit en större samling porträtt utförda av Rolf Winquist. De visar såväl på Winquists tekniska briljans som på hans konstnärliga blick som gav relief åt modellernas karaktär.

Rolf Winquist (1910-1968) var en ytterst mångsidig fotograf med en repertoar alltifrån reklam- och modefotografi till gatufotografi och experimentella solarisationer. Det var dock främst för sina porträtt som Winquist blev berömd. Ateljé Ugglas skyltskåp på Kungsgatan 18 lockade till sig såväl proffs som amatörer. Många var också de unga fotografer som sökte sig till Winquist. Han bedrev ingen regelrätt undervisning, vilket mycket berodde på hans skygga karaktär. I stället fick många av hans assistenter skaffa sig kunskapen indirekt genom att studera kamerainställningar eller renodlade praktiska uppgifter. Hans Gedda arbetade som assistent åt Winquist i den populära Ateljé Uggla i Stockholm under 1960-talet och fortsatte att driva verksamheten i ytterligare två år efter fotografens död. Donationen innehåller både utställningsmaterial och arbetsprover som fanns kvar i ateljén.

I Statens porträttsamling fanns tidigare bara ett verk av Winquist, porträttet av skådespelerskan Gertrud Fridh. Nu framträder han tydligt i den roll som han främst förknippas med, porträttfotografen. När Winquist inte kände sig alltför bunden av uppdragsfotograferingen framstår han som en förnyare. Porträttet av skådespelerskan Harriet Andersson, liksom direktören för Kooperativa förbundet Albin Johansson är bägge utmärkta exempel på hans raffinerade ljusbehandling. I framställningen av stjärnmodellen Lena Madsén leker Winquist med realitetsnivån genom att kontrastera med ett stumfilmporträtt av Greta Garbo. Slutligen har bilden av det gamla paret i ateljén i sig blivit ett dokument över den miljö som var fotografens vardag.

Winquist började verka i piktorialismens anda, men vände snart ryggen åt denna form av konstfotografi. Hans Gedda har sagt om Winquist att han kände sig friast när han som gatufotograf fångade de ovetande flanörerna med sin Leica-kamera. Samtidigt kan man inte underskatta hans betydelse för porträttkonsten under 1900-talet. Winquist deltog i en rad internationella tävlingar och blev på detta sätt ryktbar utanför Sverige trots sitt tillbakadragna väsen. Richard Avedon hörde till hans beundrare.

Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer:
Okänt äldre par, 1961, NMGrh 5016
Harriet Andersson, 1959, NMGrh 5029
Albin Johansson, 1956, NMGrh 5031
Lena Madsén, 1961, NMGrh 5032

Bildtext: Rolf Winquist, Skådespelerskan Harriet Andersson, 1959.

Rolf Winquist, Harriet Andersson, 1959. 


Rolf Winquist, Okänt äldre par, 1961.
 


Rolf Winquist, Lena Madsén, 1961.
 


Rolf Winquist, Albin Johansson, 1956.
 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp