Utsikt mot Pincio och Palazzo Zuccari, Rom

av Eugen Napoleon Neureuther

April 2017

Nationalmuseum har förvärvat en romersk stadsutsikt från 1837 av den tyske målaren Eugen Napoleon Neureuther. Han var huvudsakligen verksam i München, men gjorde en resa i Italien under åren 1837–1838. Målningen med vyn från konstnärskvarteren upp mot Pincio-kullen tillkom under hans tid i Rom. 

Eugen Napoleon Neureuther (1806–1882) studerade vid konstakademien i München. Tillsammans med sin bror reste han i februari 1837 till Italien. Den 6 april var bröderna Neureuther framme i Rom, där de stannade till oktober samma år, med ett uppehåll för sommarmånaderna. Det var under tiden i Rom som målningen med utsikten mot Pincio och kyrkan Trinità dei Monti tillkom. Vyn tycks vara från ett hus på östra sidan av Via dei Due Macelli i konstnärskvarteren kring Spanska trappan, med utsikt över gården och bebyggelsen på Pincio-kullens sydvästsluttning. Till vänster skymtar trappan som leder upp till platsen framför Trinità dei Monti från dagens Piazza Mignatelli. Framträdande i mellangrunden är en hög byggnad med förhöjt mittparti. Det är Palazzo Zuccari, som spelat en viktig roll för det tyska konstnärliga livet i Rom. I början av 1800-talet var Palazzo Zuccari residens för den preussiske generalkonsuln Jakob Salomon Bartholdy. Denne lät fyra tyska målare ur konstnärsgrupperingen Nazarenerna utföra väggmålningar i palatset (1816–1817, flyttade till Alte Nationalgarie i Berlin 1887). En av dem var Neureuthers lärare Peter Cornelius. Palazzo Zuccaris anknytning till tysk kultur, som i Neureuthers fall också var personlig, var sannolikt ett skäl till att palatset fått en sådan framträdande plats i hans komposition.

Bebyggelsen lyses upp av ett eftermiddags- eller kvällsljus, medan svarta regnmoln just tycks ha dragit förbi. Neureuther kombinerar topografisk precision med en uppmärksam observation av flyktiga väderfenomen som är typisk för tidens landskapsmåleri. Förgrundens hustak och anonyma, litet slitna fasader med igenslagna fönsterluckor och tvätt på tork är ett till synes slumpvis iakttaget utsnitt ur verkligheten.

Eugen Napoleon Neureuther, Utsikt mot Pincio och Palazzo Zuccari, Rom.

Eugen Napoleon Neureuther, Utsikt mot Pincio och Palazzo Zuccari, Rom. Större bild.

 I själva verket rör det sig om en geometriskt välbalanserad komposition. Bilden får djup och trovärdighet genom den avskurna huskroppen i vänsterkant, där en skuggig terrass kanske är den observationspunkt från vilken konstnären har studerat stadslandskapet.

Neureuthers ambitiösa Rom-utsikt kompletterar nu de förvärv av franska och danska målningar, utförda i Italien under 1800-talets första hälft, som Nationalmuseum tidigare gjort.

Förvärvet har möjliggjorts genom donationsmedel ur Wirosfonden. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer: NM 7350


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp