Hedersporträttet 2006: Tomas Tranströmer av Hans Gedda

Fotograf Hans Gedda har fångat poeten Tomas Tranströmer på bild i ett svart-vitt porträttfotografi. Modellen avbildas sittande i halvprofil vid ett bord med sänkt huvud och blicken riktad mot sin hand. Den vänstra armen, som är den enda fungerande efter en stroke, vilar mot bordsskivan. Till höger på bordet kryper en stor skalbagge på väg ut ur bild.

Fotograf Gedda berättar: -När jag fick uppdraget att fotografera Tranströmer funderade jag på bilden. Jag ville ta med något som kunde komplettera bilden och mitt val föll på en skarabé. Då jag förde förslaget med skalbaggen på tal vid mötet med Tomas Tranströmer framgick att han själv samlat skalbaggar och insekter sedan barnsben och till och med fått sin samling utgivet i bokform.

Hedersporträttet från 2006 finns utställt på Gripsholms slott i höst tillsammans med andra verk ur Statens Porträttsamling som Nationalmuseum ansvarar för.

Gripsholms slott inrymmer Statens porträttsamling (grundad 1822) med över 4000 verk. Här kan besökaren följa porträttkonsten från 1500-talet och fram till nutid. Nationalmuseum ansvarar sedan 1860-talet för porträttsamlingen. Gripsholms slott ligger vid Mälaren i Mariefred.

Bild: Tomas Tranströmer, fotograf Hans Gedda. Årets hedersporträtt 2006

BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp