Hedersporträttet 2013: Hans Blix av Peter Linde

Årets hedersporträtt är Hans Blix som har blivit avbildad i brons av skulptören Peter Linde. Porträttet avtäcks i samband med Gripsholmsföreningens årsmöte den 1 juni.

Hans Blixs karriär inleddes som folkrättssakkunnig på UD, vilket tog honom till posten som utrikesminister i Ola Ullstens regering mellan 1978-79. Hans fortsatta gärning har sedan varit i den internationella politiska hetluften, under lång tid som generalsekreterare för Internationella atomenergiorganet (IAEA) 1981-1997 samt fortsättningsvis för FN.

År 1991 gjorde Blix och Rolf Ekéus, ordföranden i FN:s specialkommission för Iraks nedrustning, ett besök i landet för överläggningar med Saddam Hussein om att tillåta FN-kommissionen UNSCOM att inspektera landets vapentillgångar.

Sedan Hans Blix lämnat sysslan som generalsekreterare för IAEA utnämndes han i januari 2000 till ordförande för FN:s inspektionskommission UNMOVIC, som under 2000 började efterforskningar om de massförstörelsevapen som stormakterna USA och Storbritannien påstod att Irak hade.

Han är hedersdoktor både vid Göteborgs universitet och vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. År 2004 förärades han den ovanliga Serafimermedaljen av H.M. Konungen.

Skulptören Peter Linde (född 1946) har förevigat Hans Blix i brons. Det är ett annorlunda porträtt där denne världskändis ser minst av allt officiell ut. Här finns vare sig slips eller kostym. Man anar inte att Hans Blix med sin vänliga uppsyn, en intellektuell klädd i mjuk ylletröja, en gång har stått öga mot öga med en ökänd diktator som Saddam Hussein. Det är därför ett ovanligt porträtt och ett paradoxalt porträtt i den mening att det uppriktigt fångar den privata bilden av en bildad och älskvärd man, så fjärran den storpolitiska hetluft där han tidigare verkat.

Bild: Peter Linde, Porträtt av Hans Blix.

Peter Linde, Porträtt av Hans Blix.

Statens porträttsamling på Gripsholms slott, världens äldsta nationella porträttgalleri, grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum.

Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal verk varav ett Hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man - donerat av Gripsholmsföreningen.

BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven