Hedersporträttet 2014: Mats Ek av Lesley Leslie-Spinks

Årets hedersporträtt är koreografen och regissören Mats Ek, som blivit porträtterad av fotografen Lesley Leslie-Spinks. Det avtäcks på Gripsholms slott lördagen 15 november.

Årets hedersmodell är en världsberömd svensk koreograf och regissör, Mats Ek (född 1945). Han växte upp i en konstnärsfamilj med två föräldrar som bägge var välkända kulturpersonligheter inom teater och dans. Därför har Mats Ek inte oväntat pendlat mellan teaterns och dansens värld. Mest uppmärksammad har han blivit som koreograf. Cullbergbaletten och Mats Ek är i dag affischnamn över hela världen. Hans omtolkningar av klassiker som Giselle, Svansjön eller Törnrosa sätts ständigt upp på de internationella dansscenerna. Senast har Mats Ek skapat ett mästerverk i baletten Julia och Romeo (2013), som redan hunnit bli en klassiker.

Lesley Leslie-Spinks (född 1946) är en av Sveriges mest kända scenkonstfotografer. Hon är född och uppvuxen i Kanada, men kom till Europa redan 1968 i sällskap med sin dåvarande make, dansaren Jeremy Leslie-Spinks. Hon började fotografera dans och skulle tidigt utveckla en särskild förmåga att fånga det rätta ögonblicket. Lesley Leslie-Spinks har sedan 1976 följt Mats Ek och Cullbergbaletten, men har också arbetat som scenfotograf åt bl.a. Stockholms Stadsteater. Arbetet med kameran har för Lesley Leslie-Spinks varit ett sätt att utforska och förstå världen såsom den kan uppfattas genom dansen. Hon har samtidigt blivit en del av en tradition med början i svenskt 1950-tal, som lyft scenfotografin från dokumentation till en egen konstform i nivå med det yppersta inom bildkonst.

Porträttör i konventionell mening har Lesley Leslie-Spinks aldrig varit även om hon som scenfotograf dokumenterat olika mänskliga karaktärer. Som alla fotografer har hon försökt fånga ögonblicket och i porträttet av Mats Ek tycks mötet mellan henne och modellen stämma. Mästerkoreografen har själfull och meditativ blick. Det har blivit ett visionärt konstnärsporträtt. I pupillen anar vi inte bara ett fönster utan själva fotografen. Ett porträtt av två konstnärer som nära följt varandra i nästan 40 år.

Bild: Mats Ek av Lesley Leslie-Spinks

© Lesley Leslie-Spinks, Mats Ek, koreograf och regissör.

Statens porträttsamling på Gripsholms slott, världens äldsta nationella porträttgalleri, grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum.

Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal verk varav ett Hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man - donerat av Gripsholmsföreningen.

BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven