Hedersporträttet 2015:
Hédi Fried av Sanna Sjöswärd

Årets hedersporträtt är författaren och psykologen Hédi Fried av fotografen Sanna Sjöswärd. Det är ett subtilt och inkännande porträtt av en av de sista överlevande, som bär på minnet av Förintelsen. Porträttet avtäcks den 13 juni på Gripsholms slott.

Hédi Fried är född den 15 juni 1924 i Sighet, i norra Transsylvanien, ett område som tidigare räknades till Ungern men numera till Rumänien. Hon är utbildad lärare, psykolog och blev filosofie licentiat 1980, men har framförallt blivit känd för en stor allmänhet som författare. I flera av sina böcker, däribland Skärvor av ett liv (1992) eller Livet tillbaka (1995), vittnar hon om Förintelsens fasor och om livet efter dessa svåra upplevelser, om sin barndom och om framtiden.

Hédi Fried överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen. Till Sverige kom hon i juli 1945. Hennes stora insatser i humanitetens namn har belönats av regeringen med medaljen Illis Quorom (1998). Följande år mottog Hédi Fried utmärkelsen Årets europé och 2002 blev hon hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Hédi Fried har tagit på sig den viktiga, men smärtsamma uppgiften att vittna om nazismens illgärningar. Hon har gjort detta både i bokform och genom föreläsningar i skolorna sedan 1984. Minnet spelar en central roll i Hédi Frieds budskap till oss som lever i dag. Det är en fråga med stark moralisk innebörd: ”Om man inte minns så har det [Förintelsen] inte funnits och de [som mördades] har inte levt.” Det är därför som Hédi Fried tagit på sig rollen som vittne och den som minns inför eftervärlden. Det har knappast varit en enkel sak. ”Vi vill helst inte minnas, vi vill hålla smärtan ifrån oss.” Detta gäller naturligtvis Hédi Fried själv lika mycket som när hon skriver att ”så länge vi är rädda för våra minnen och håller dem inlåsta beter de sig som våra fiender”. För att kunna vittna har hon tvingats bli ”vän” med mardrömmarna för att berätta. Om minnet fungerar selektivt för den som upplevt Förintelsens hela ondska, hur skall vi kunna föra över minnen på kommande generationer? Detta är en fråga som Hédi Fried ställer i sin bok Livets pendel (2003).

I dag är Hédi Fried en av de få som minns det ohyggliga som hände i Auschwitz. Hur kan man i ett porträtt fånga detta som är så svårt för oss att förstå i dag? På ett subtilt sätt har fotografen Sanna Sjöswärd lyckats göra sig till tolk för det som vi inte riktigt kan sätta ord på i sitt porträtt av Hédi Fried. Kanske beror detta på hennes egen bakgrund som adopterad från Iran, född 1973 som Farzaneh Doranian. I dag är hon en framgångsrik dokumentär- och porträttfotograf. Inom den sistnämnda genren arbetar hon ofta med närbilder – såväl i rent fysisk bemärkelse som i personskildringen. Porträtten genomsyras av fotografens engagemang för modellerna. Ett genomgående tema är starka individer. Inför boken Eldsjälar (2011) fotograferades och intervjuades trettio skilda personligheter som alla kämpar för humanitära eller konstnärliga frågor. En av dem är årets hedersmodell, Hédi Fried.

Framställningarna blir aldrig enkla, utan ger en komplex bild av människorna och den omgivning de lever i. Hemlösheten hos Ninni (2004) och ätstörningarna hos Engla Louise (2009) är inte den enda sidan av deras tillvaro. Sanna Sjöswärd strävar efter att betraktaren ska se hela människan. En utställning och tillika bok som gjort henne uppmärksammad av en bredare publik är Rötter/Roots (2006). I Rötter skildras hennes möte med sin mor, sina syskon och deras familjer i Iran. Samma tema behandlas även i den självbiografiska boken Min mamma är en persisk prinsessa (2009). Sanna Sjöswärd blev 2012 Årets fotograf och mottog samtidigt K.W. Gullers-stipendiet. I Statens porträttsamling är hon tidigare representerad med bl.a. hedersporträttet av Theodor Kallifatides.

Sanna Sjöswärd, porträtt av Hédi Fried. 2015 års Hedersporträtt.

Sanna Sjöswärd, porträtt av Hédi Fried. 2015 års Hedersporträtt.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp