Porträtt av Ingmar Bergman

av Irving Penn

Amerikanen Irving Penn, född 1917 i Plainfield, New Jersey och död 2009 i New York, var en av vår tids främsta fotografer. Penn hade en alldeles speciell relation till Sverige eftersom han var gift med den svenska stjärnmannekängen och skulptrisen Lisa Fonssagrives-Penn. Med anledning av hennes bortgång gjorde Penn en storslagen donation av några av sina främsta arbeten till Moderna museet 1995 vilka ställdes ut på museet samma år.

Penns verksamhet som fotograf sträckte sig från 1930-talet och framåt, men han framträder som fotograf först under 1940-talet i samband med uppdrag från tidningen Vogue. Mode var därför av naturliga skäl länge ett av hans främsta motiv.

Penn som porträttfotograf

Penn gjorde sig även känd som en märklig och exceptionell porträttfotograf, framförallt för sina inträngande framställningar av 1900-talets stora konstnärer som Chagall, Stravinskij, Dali, Duchamp och så även regissören Ingmar Bergman.

I detta senare porträtt finns, som i många av hans övriga, en monumentalitet i bildspråket men också närhet som ett tydligt kännetecken. Rynkor och porer i huden liksom en skenbar defekt som ett födelsemärke framträder med stor skärpa. Penns fotografiska porträtt av Bergman drabbar och engagerar därför omedelbart oss som betraktare. Han blir aldrig förströdd eller slapp i sitt bildspråk. Penn är dessutom både konstnärligt och tekniskt briljant.

Tack till Nationalmusei Vänner

Föreningen Nationalmusei Vänner har köpt in detta unika porträttfotot av Ingmar Bergman, taget 1964 av amerikanen Irving Penn. Fotografiet, som har en handskriven dedikation till Bergman, ingick i Bergmans kvarlåtenskap och såldes nyligen på auktion i Stockholm.

Bild: Porträtt av Ingmar Bergman, Irving Penn. © Irving Penn/BUS 2009

Porträtt av Ingmar Bergman, Irving Penn.