Se-på-påsen

Se-på-påsen innehåller en berättelse och föremål som ger stöd åt upplevelsen av ett eller flera konstverk i museets samlingar. Museet har för tillfället stängt för renovering men materialet fungerar lika bra att arbeta med på förskolan.

Bild: Exempel på Se-på-påsar


Se-på-påsen
passar för förskolebarn i åldrarna 4–6 år. Den fungerar för såväl mindre grupper (3–4 barn) som större (upp till 15–20 barn).

Hur funkar se-på-påsen?

Se-på-påsen fungerar ungefär som Lisa Henrikssons bokpuffar eller sagopåsar.  Materialet utgår från konstverk i museets samlingar.

Vad finns i påsen?

I påsen finns föremål kopplade till målningens motiv och innehåll. Barnen får känna på föremålen, vilket ger stöd i upplevelsen av konstverken.

För pedagogen finns förslag på frågor att ställa till barnen för att få igång samtal om vad man ser och hur man upplever det och bakgrundsmaterial och tips om hur man kan arbeta vidare på förskolan.

Gör din egen påse

Man kan göra en egen påse (eller varför inte en väska?) och skriva ut materialet och bilderna eller ladda ned dem och visa med hjälp av en kanon.

 


Välj en påse

Taxen Pehr
Se-på-påsen om taxen Pehr handlar om en hund som levde på 1700-talet och hans husse, Carl-Gustav Tessin. Läs mer

Amor och hans mamma Venus
Se-på-påsen om Amor och hans mamma Venus handlar om den viktigaste och största av alla känslor, nämligen kärleken. Läs mer.

Sagan om Ikaros
Se-på-påsen om Ikaros fall handlar om en målning från 1500-talet som berättar myten om Ikaros. Läs mer.

Hur har andra gjort?

Britta Frostell på förskolan Orion i Stockholm berättar om hur de har arbetat med Se-på-påsen om Ikaros på museet och hemma i förskolan.

Tipsa oss

Har ni hittat ett sätt att arbeta med påsen som fungerar bra för er får ni gärna dela med er av era erfarenheter genom att e-posta oss på This is an email address.