Se-på-påsen om Amor och Venus

Se-på-påsen är ett material för förskolan som vill arbeta med Nationalmuseums samlingar på egen hand.

Se-på påsen om Amor och hans mamma Venus handlar om den viktigaste och största av alla känslor, nämligen kärleken.

I den antika mytologin var Venus kärlekens gudinna. Hon ansvarade för all slags kärlek såväl bland människor som gudar. Hennes son Amor var förälskelsens gud. Han sköt magiska kärlekspilar som när de träffade människornas hjärta gjorde dem förälskade.

Materialet uppmuntrar barnen att fundera på och diskutera vad kärlek är och kan vara. Det ger konkreta exempel på att det finns flera olika slags kärlek, så som den mellan föräldrar, mellan föräldrar och barn och vänskap.

Barnen får lära känna Venus och Amor genom några av bilderna i Nationalmuseums samlingar. Föremålen i påsen, som i detta fall är en väska, ger stöd åt upplevelsen av konsten. Materialet ger barnen möjlighet att öva sin iakttagelseförmåga, sitt språk - såväl det talade som bildspråket, att lyssna och lära av varandra. Förhoppningsvis ger det även barn och pedagoger en rolig, lustfylld upplevelse av museet.

Gör din egen se-på-påse

Du kan göra en egen påse (eller en kärleksväska som på bilden nedan!) och skriva ut bilderna eller ladda ned och visa med hjälp av en kanon.

Saker att fylla påsen med:

• Fiskar
  • Snäckor
  • Pärlor
  • Magiskt tyg
  • Guldäpple
  • Pilbåger och pilar

Bild: Se-på-påse (eller väska som vi gjort här!) om Amor och Venus

Innan du använder påsen

Om man vill kan man redan innan man använder påsen börja låta barnen fundera på och prata om kärlek. Här listar vi några kärleksfrågor som kan hjälpa till att få igång tankarna och samtalet.

Kärleksfrågor

• Vad är kärlek?
  • Var finns kärleken? Bor den någonstans?
  • Varför finns kärlek? Hur känns kärlek?  Hur ser kärlek ut? Syns den? Kan kärleken ta slut? Hur blir det då? Kan man ge bort kärlek? Hur gör man då?
  • Hur tar man emot kärlek?
  • Finns det en kärleksfärg? Vilken är det i så fall? Varför är just den färgen en kärleksfärg?

Några böcker om kärlek

Man kan också läsa om kärlek! Här listar vi några titlar som vi tycker om och som finns tillgängliga på de flesta bibliotek. En barnboksbibliotikarie har säkert ännu fler tips. De här böckerna passar för barn mellan 3 och 6 år

Andersson, Lena Kotten, Grisen och lilla vännen
Jean-Baptiste Baronian; Noris Kern Av hela mitt hjärta
Lindgren, Barbro Dollans dagis
Kulot, Daniela Krokodilen och Giraffen - vilket kärlekspar!
Lindenbaum, Pija Lill-Zlatan och morbror raring
McBratney , Sam Gissa hur mycket jag tycker om dig
Stalfelt, Pernilla Kärlekboken
Velthuijs, Max Grodan och kärleken

Bild: Amorin (beskuren), Julius Kronberg.

Amorin (beskuren), Julius Kronberg.

Ladda ner och skriv ut

Lärarhandledning Se-på-påsen Amor och Venus

Arbeta vidare

Gör en Venusstaty eller ett kärlekstempel

Ni kanske behöver en Venusstaty och ett kärlekstempel på förskolan? Låt barnen göra egna Venusstatyer i lera eller med hjälp av skrot och skräp. Placera skulpturerna i ett kärlekstempel som ni bygger tillsammans av kartong, ståltråd och färg.

Gör ett offer till Venus

Låt barnen fundera på vad man skulle kunna ge Venus om man ville be henne om hjälp. Gör en presentverkstad och låt barnen tillverka presenter till Venus. Om ni har gjort ett kärlekstempel kan de lägga sina presenter där. Förhoppningsvis gör det att Venus blir snäll och hjälpsam.

> Tipsa en vän

Öppettider:

Stängt för omhängning, men öppet i Butiken:
tisdag–fredag 11–17
lördag, söndag 12–26
måndag stängt

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.