Se-på-påsen om taxen Pehr

Se-på-påsen är ett material för förskolan som vill arbeta med Nationalmuseums samlingar på egen hand.

Se-på-påsen om taxen Pehr handlar om en hund, Pehr, som levde på 1700-talet och hans husse, Carl-Gustav Tessin. Berättelsen om hur de reste tillsammans till Paris, hur taxen blev avporträtterad av Frankrikes då främsta djurmålare, att han fick ett hundhalsband prytt med briljanter och att han fick träffa den franske kungens jakthundar är alldeles sann.
 
Vi har skapat materialet till Se-på-påsen utifrån husses dagboksanteckningar, brev och räkneböcker. Berättelsen och föremål i påsen ger stöd åt upplevelsen av porträttet av taxen Pehr. I samma sal hänger ett porträtt av hans husse, som kan upptäckas på liknande sätt. 
 
Se-på-påsen om taxen Pehr ger barn och pedagoger stöd att upptäcka två av Nationalmuseums målningar på egen hand. Materialet ger barnen möjlighet att öva sin iakttagelseförmåga, sitt språk – såväl det talade som bildspråket – och att lyssna på och lära av varandra. Förhoppningsvis ger det även barn och pedagoger en rolig och intressant upplevelse av museet.

Gör din egen se-på-påse

Du kan göra en egen påse och skriva ut bilderna eller ladda ned och visa med hjälp av en kanon.

Saker att fylla påsen med:

  • Hundben
  • Hundhalsband med ädelstenar
  • Porträtt av konstnären Jean Baptiste Oudry (sök på internet)
  • Palett och pensel
  • Sidentyg
  • Sammetstyg
  • Peruk 

Bild: Se-på-påse om Taxen Pehr

Bild: Taxen Pehr med jaktbyte, Jean-Baptiste Oudry.

Taxen Pehr med jaktbyte, Jean-Baptiste Oudry.

Ladda ner och skriv ut

 Lärarhandledning Se-på-påsen Taxen Pehr 

Arbeta vidare

Arbetet med Se-på-påsen om Pehr kan kombineras med många olika temaarbeten på förskolan såsom djur – husdjur – djur i konsten.
Man kan fortsätta med att leta efter djur i konstböcker som man lånar på biblioteket. Man kan måla och skulptera djur och undersöka pälsar och beteenden hos olika sorters hundraser.
 
Eftersom Pehr levde för länge sedan kan man även arbeta med tidsbegreppet. Man kan låta barnen undersöka och uppleva mer av Pehrs tid, 1700-talet. I Nationalmuseums samlingar finns flera porträtt från tiden som visar hur man klädde sig, vilka skönhetsideal som var gällande och vilka möbler som var moderna. Det finns också möbler, porslin, glas och skåp från tiden.
 
Andra tänkbara teman är resan och resandet, Frankrike och Paris, porträtt och konstnärer.
 
Lycka till med ert arbete!


 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp