Valdemar Atterdag.
En bild – 1000 möjligheter.

Fortbildningen En bild – 1000 möjligheter handlade om att arbeta med bilder i undervisningen i svenska. Här presenterar vi texter och bilder från dagen och tips på hur du och klassen kan arbeta med materialet på egen hand.

Bild: Valdemar Atterdag brandskattar Visby 1361 (beskuren). Gustaf Hellqvist

Valdemar Atterdag branskattar Visby 1361 (beskuren), Gustaf Hellqvist.

Den 17 november 2009 samlades ett hundratal grundskolelärare från hela Sverige för att inspireras av målningen Valdemar Atterdag brandskattar Visby av Carl Gustaf Hellqvist. Syftet med fortbildningen var öka kunskapen om hur man i grundskolan kan arbeta med bilder som utgångspunkt i undervisningen i svenska. Fakta om verket och konkreta exempel på hur man kan arbeta med bilden för att stärka elevernas språkutveckling presenterades.

Arbeta på egen hand

Här har vi samlat texter och bilder som presenterades på fortbildningsdagen. Även om du inte var med har du möjlighet att på egen hand arbeta med målningen som en del i att stärka elevernas språkutveckling. Bilderna kan skrivas ut i A4-format.

ikon för pdf. Lärarhandledning Valdemar Atterdag brandskattar Visby. pdf (3MB)

 

Så här skrev Selma Lagerlöf om målningen

Hur gjorde ni?

Nu väntar vi ivrigt på att höra hur lärare och elever har arbetat med målningen i klassrummet. Vi kommer kontinuerligt att lägga ut dokumentation, tips och idéer från lärare och elever som vill dela med sig. Stort som smått är välkommet!

E-posta oss på This is an email address