Porträtt och identitet åk 9: Alexander Roslin

Lärarhandledningen tar upp fem av 1700-talskonstnären Alexander Roslins porträtt till diskussion, syftet är att ge eleverna verktyg till att diskutera mode, makt och kön - då som nu.

1700-talets europeiska elit var fixerad vid ytan - av skönhetsideal, rollspel och lyxkonsumtion. Det känner vi igen från idag, där eliten använder liknande konsumtionsmönster för att distansera sig från andra samhällsgrupper.

Handledningen ger eleverna möjlighet att öva ett kritiskt och analytiskt förhållningssätt till bilder, historia och samhälle. Det kan användas i samband med studier av 1700-talet, samhällsvetenskap, historia, kulturhistoria, svenska (det vidgade textbegreppet) och bild samt för temaarbeten om till exempel media, kön, makt och mode.
 
 
 


 

Bild: Brukspatron John Jennings, hans bror och svägerska, Alexander Roslin.

Brukspatron John Jennings, hans bror och svägerska, Alexander Roslin.

Porträttlikt eller photoshoppat?

Såg personerna i målningen ut så här i verkligheten? Eller visas en idealbild? Palett och pensel var dåtiden motsvarighet till photoshop, och då liksom nu gällde det att framställa de avporträtterade enligt gällande trender och skönhetsideal. Läs mer om porträttet ovan.