Carl Larsson
–vem är du? Här är jag!

Bilder, övningsblad och lärarahandledning till skolprogrammet Carl Larson – vem är du? Här är jag! För grundskolan.

Utställningen Carl Larsson – vänner & ovänner visades på Nationalmuseum 2013I utställningen speglas det svenska konstlivet åren 1870 till 1920 genom Carl Larsson, hans nätverk och relationer. I Carl Larsson – vänner & ovänner möts man av många olika porträtt med Carl Larsson och hans vänner, konstnärskollegor, lärare, samlare, kritiker och författare men också av hans familj.

Vem var Carl Larsson och vem var Karin? Vilka var deras vänner och ovänner? Genom de många olika porträtt som finns med på utställningen får eleverna möjlighet att se, lyssna och samtala om bilder och samtidigt reflektera över frågor om identitet. Vem är jag? Vem är man tillsammans med andra? Har man olika roller i familjen, skolan och bland kompisar?

Genom diskussioner ges eleverna möjlighet att reflektera över livsfrågor som handlar om identitet, vänskap, ovänskap, relationer, könsroller och jämlikhet.

I den här lärarhandledningen finns det förslag på hur du som lärare och dina elever kan arbeta vidare på skolan med tematiken i skolprogrammet Carl Larson – vem är du? Här är jag!

ikon för pdf Lärarhandledning

ikon för pdf Övningsblad

 ikon ppt Bilder

Läs mer om skolprogrammet

Läs mer om utställningen

Bild: Carl Larsson, Porträtt av Oscar Levertin. Bonniers Porträttsamling/Nedre Manilla

Carl Larsson, Oscar Levertin. Bonniers Porträttsamling/Nedre Manilla

Tema vänskap på Instagram

Jobba vidare på skolan med temat vänskap. Gör egna bilder– måla, teckna, bygg, fixa och trixa– fota dem och/eller fota varandra. Lägg upp bilderna på Instagram med hashtag nmskolavanner. Se era egna och andra skolors bilder i ett och samma galleri.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp