Omöjliga kroppar: Om skönhetsideal, mode och genus, åk 7-9

Vi har sedan flera år tillbaka haft ett skolprogram som vi kallar Omöjliga kroppar. Nu finns temat som en lärarhandledning för dig som lärare att använda i din undervisning.

I tonåren kryper det i kroppen och man funderar mycket på kärlek, kropp och utseende. Kanske vill man bli smalare eller mer muskulös. Skönhetsidealen växlar ständigt, det som idag anses vara vackert blir i en annan tid fult och motbjudande. Omöjliga kroppar är en lärarhandledning som genom Nationalmuseums samlingar av äldre konst, ger eleverna konkreta exempel på hur skönhetsideal skapas och används. Bilder berättar alltid något om den tid då de gjordes och i Nationalmuseums samlingar finns det konst samlat genom femhundra år. Eleverna ges möjligheten att reflektera över dagens syn på skönhet, kroppsideal och mode genom dåtidens bilder. Genom att peka på likheter och skillnader mellan då och nu skapas möjlighet att analysera och diskutera hur bilder av ideala kroppar och utseende påverkar oss.

Materialet/bildmappen kan du som lärare gärna komplettera med samtida mode- och reklambilder i dialog med den äldre konsten.

Materialet är utgivet 2013.

Ikon: pdf-fil Lärarhandledning

Ikon: Powerpoint-dokument Powerpoint med bildmaterialet