Att arbeta på egen hand med Det moderna livet – franskt 1800-tal

Den tidigare utställningen Det moderna livet - franskt 1800-tal kan användas på många olika sätt i undervisningen i till exempel historia, svenska och bild. Följande material finns att tillgå:

Eva Bonnier, Ateljéinteriör i Paris. Édouard Manet, Parisiska. Henri de Toulouse-Lautrec, På Moulin Rouge. La Goulue och hennes syster (Bilderna är beskurna)

Text

Hela utställningskatalogen finns tillgänglig som pdf och kan laddas ned gratis här på vår webb. Texterna i katalogen sätter in konstverken i ett historiskt sammanhang, de är kortfattade och skrivna på relativt enkel svenska.

ikon för pdf Hämta utställningskatalogen som pdf

De flesta verk i utställningen presenteras med bild och text i Nationalmuseum databas Samlingarna online. Detta möjliggör för eleverna att själva söka information om verk och konstnärer. Som lärare är du välkommen att fritt använda text- och bildmaterialet i klassrummet.

Samlingar online - Det moderna livet.

Bildspel

På webben finns även två bildspel tillgängliga, ett som handlar om Staden och ett som handlar om Landet (landsbygden). Även de kan användas fritt i undervisningen i klassrummet. De visas även i utställningen.

Bildspel Landet på YouTube

Bildspel Staden på YouTube Tidsaxel

I en touchscreen i utställningen fanns en tidsaxel där verken som visas sorterats i kronlogisk ordning och satts i relation till historiska händelser och upptäckter. En komprimerad variant finns i utställningskatalogen. Eleverna kan bygga ut tidsaxeln med ytterligare fakta och bilder eller göra egna på olika teman.

Eget skapande

Högstadieelever på Bredängsskolan använde utställningen som inspiration till ett arbete om den moderna staden idag. Läs mer och projektet och se deras bilder här.

Min del av staden - Bredängsskolan

KONTAKT

Hör av dig till oss om du har frågor eller synpunkter du  vill dela med dig av: This is an email address

Diskussionsfrågor kring boken Bel-Ami av Guy de Maupassant

I samband med utställningen anordnades en bokcirkel som allmänheten kunde delta i. Här är kort info om boken Bel-Ami av Guy de Maupassant och några diskussionsfrågor att fundera över vid läsningen av den.

Bel-Ami utspelar sig i det sena artonhundratalets Paris, där allt förändras, allt är nytt, och vårt moderna liv börjar tar form. Folk flyttar in till städerna, hantverkssamhället ersätts av industri, arbetarklassen organiserar sig och borgarna samlar förmögenheter. En stadskultur av shopping, nöjen och medier växer fram. Och det är här vår huvudperson, Georges Duroy, hittar oanade möjligheter i den expanderande tidningsvärlden, och skrupellöst klättrar uppåt i stadens hierarkier – inte sällan på axlarna av maktens kvinnor. 

  • Men är det här en bra bok att läsa nu i vår tid?
  • Varför då?
  • Eller, om du inte tycker det: Varför inte?

”Han gick lite som han brukade då han ännu bar sin husaruniform, bröstet ut, benen lite åtskilda som om han nyss stigit av hästen; och han trängde sig hänsynslöst framåt på den överfyllda gatan, törnade mot axlar och knuffade folk för att få gå sin väg rakt fram ... Han föreföll att hela tiden förakta någon, de mötande, husen, hela staden i sin egenskap av en vacker militär som nödgats bli civil.”

  • Vem är den här mannen? Varför knuffas han? Och finns det överhuvudtaget några skäl att tycka om honom?
  • Vem tycker du liknar Georges Duroy i vårt samhälle i dag?

När erövringen av Marocko blir ett faktum växer förmögenheterna kring Du Roy på ett explosionsartat sätt. Tidningsägaren Monsieur Walter kröner sin rikedom med att köpa mästarmålningen ”Jesus på havet” och anordna en visning för hela Parissocieteten i sitt palats. Och hela upplösningen cirklar kring den magiska målningen.

”Kristus hade satt sin fot på en våg som man såg glättas och lugna sig och liksom smeka gudomens fot som berörde den. Allt låg i skugga runt Gudamänniskan. Endast stjärnorna skimrade på himlen ... Suzanne utbrast: -- Men han liknar ju er, Bel-Ami.”

  • Vad tänker du om ”Jesus på havet”?
  • Varför liknar den Georges?
  • Varför cirklar hela upplösningen kring den, och visningen av den?

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp