Arbeta på egen hand

Använd Nationalmuseums samlingar i undervisningen i SFI och SAS och låt konsten inspirera till egna berättelser i tal och skrift. Här får du tips om hur ni kan arbeta och exempel på hur andra har gjort.

Pojke med papegojor och markattor, David Klöcker Ehrenstrahl; Indiska stolen; Bacchus och Ariadne, Jonas Åkerström. Bilderna är beskurna.

Pojke med papegojor och markattor, David Klöcker Ehrenstrahl; Indiska stolen; Bacchus och Ariadne, Jonas Åkerström. Bilderna är beskurna.

I Nationalmuseums samlingar finns målningar, teckningar, grafik och skulptur från 1500-talet fram till sekelskiftet 1900 samt konsthantverk och design från 1500-talet fram till idag.

Vårt gemensamma kulturarv

Många av föremålen i samlingarna visar på de kontakter som genom tiderna funnits mellan Sverige och övriga världen. Under 1500-och 1600-talen ökade världshandeln och många ovanliga och praktfulla föremål kom då till Sverige, via Europa, från Indien, Kina, Afrika och Sydamerika. Genom att studera dem kan vi lära oss något om vårt gemensamma kulturarv.

Använd konsten i undervisningen

När vi ser på konst, och reflekterar och associerar, inspireras vi till eget berättande. I undervisningen i SFI och SAS kan konsten därför användas för att utveckla såväl det talade som skrivna språket.

Highlights

Det återkommande samarbetet mellan Huddinge Komvux och Nationalmuseum har vårterminen 2014 gjorts i anslutning till utställningen Highlights. Kända och okända konstskatter från Nationalmuseum. Utställningen visar några av museets mest kända och omtyckta konstverk och tar bland annat upp begreppet ”mästerverk”. Vad påverkar oss i vår syn på olika konstverk? Här har vuxenstudernade i svenska som andraspråk inspirerats av konsten och skrivit texter om var sitt utvalt verk.

Vill du veta mer? Klicka här för att läsa vidare.

Tingen talar till oss

Tingen talar till oss. röster från hela världen är det senaste samarbetsprojektete mellan Nationalmuseum och Huddinge Komvux. Vuxenstuderande med svenska som andraspråk skriver om utvalda designföremål i museets samlingar.

Vill du veta mer? Klicka här för att läsa vidare.

En målning – tusen berättelser

En målning –tusen berättelser är ett samarbetsprojekt mellan Nationalmuseum och Huddinge Komvux. Medverkande är vuxenstuderande med svenska som andraspråk som har skrivit egna texter om konsten på museet.

Vill du veta mer? Klicka här för att läsa vidare.

Arbeta på egen hand

Är du intresserad av att arbeta med bilder i undervisningen i din SFI- eller SAS-grupp? Sök bland konstverken i Nationalmuseum föremålsdatabas eller leta efter bilder på konst på annat håll. Diskutera och låt eleverna skriva egna berättelser. Ta gärna museets arbetsmaterial till hjälp.

Klicka här för att läsa mer om hur ni kan arbeta med bilder i undervisningen.

Besök oss under tiden som vi har stängt!

Under tiden som museibyggnaden på Blasieholmen renoveras finns vi i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 och på Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg i centrala Stockholm. Vissa av utställningarna som visas där baseras helt eller delvis på museets egna föremål, medan andra huvudsakligen består av inlånade verk.

På grund av begränsat utrymme har vi, utöver de tillfälliga utställningarna, inte möjlighet att visa museets samlingar.

Fri entré

Det är fri entré för lärarledda SFI- och SAS-grupper som besöker Nationalmuseum på Konsakademien och Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern på egen hand. Hör gärna av er 

Kontakt och information

Har du frågor om projektet eller vill veta mer om hur just din SFI- eller SAS-grupp kan arbeta? E-posta projektansvarig, intendent Helen Hallgren-Archer.


> Tipsa en vän

BESÖKSADRESSER:

@ Konstakademien
Fredsgatan 12, Stockholm

@ Kulturhuset Stadsteatern
Sergels torg, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp