Fritids kan själv! Dödskallar, dukade bord och andra saker.

Material, tips och idéer för fritids som vill jobba med Nationalmuseums samlingar på egen hand.

I samarbete med fritidshemmet Skattkammaren i Stockholm har vi tagit fram material, tips och idéer för fritids som vill jobba med Nationalmuseums samlingar på egen hand. Materialet är utvecklat för barn från 6 till 9 år.

Vi har valt att arbeta med stilleben som tema. Stilleben är målningar som föreställer saker av olika slag, från vardagsföremål som tallrikar, bestick och glas till exotiska och dyrbara ting som dödskallar och silverpokaler.

Materialet uppmuntrar barnen att fundera och samtala kring hur vi använder gosedjur, kläder och andra grejer för att kommunicera och uttrycka vår identitet och gruppgemenskap. Enkla bildövningar varvas med eget skapande. Syftet är att möjliggöra ett roligt och inspirerande arbete med äldre bilder och eget skapande på museet och fritids.

Här nedan kan du ladda ned materialet  som pdf:er. Det kan användas i museet såväl som på fritids.

Med hjälp av materialet kan man:

• Göra egna symbollexikon
  • lära sig att berätta med hjälp av saker
  • titta på och prata om olika målningar och föremål på Nationalmuseum
  • Bygga egna tredimensionella stilleben
  • öva berättande
  • öva att arbeta i grupp.

Tema 1: Kan saker betyda något?

Tema 2: Vem är jag? Om att berätta om sig själv.

Bild: Flicka som betraktar ett stilleben i Ateljén.

Flicka som bettraktar ett stilleben i Ateljén.

> Tipsa en vän

Öppettider:

Stängt för omhängning, men öppet i Butiken:
tisdag–fredag 11–17
lördag, söndag 12–16
måndag stängt

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.