Besök museet på egen hand

Du och dina elever är varmt välkomna att besöka Nationalmuseum på egen hand! Här är några tips på saker som kan vara bra att tänka på för att er museiupplevelse blir så bra som möjligt. Glöm inte att föranmäla besöket i god tid. Fri entré för alla!

Dunya från Oxhagsskolan intervjuar Alexander från Nationalmuseum.

Nationalmuseums byggnad är förnärvarande stängd för renovering och beräknas öppna igen under 2018. Under tiden finns vi med tillfälliga utställningar, skol- och barnverksamhet och mycket mer på Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg i centrala Stockholm.

Vad kan man se?

Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg är museets tillfälliga arena för form och design. Här kan ni se design- och konsthantverksutställningar med aktuella och varierade teman.

8 februari–23 april 2017 visas utställningen Eero Aarnio. Eero Aarnio (född 1932) är en av Finlands mest berömda formgivare. Under mer än sju decennier har han utvidgat konceptet kring vad en möbel kan vara och hur den kan se ut. Sittmöblerna Åskbollen, Pastill och Puppy är några av hans ikoniska skapelser. Vårens utställning ger en översikt över Aarnios produktion och designtänkande, från 1950-talet till idag.

8 februari–17 april 2017 visas miniutställningen Johanna Törnqvist: Project Precious Trash. Johanna Törnqvist är en svensk samtida designer som arbetar med återbruk. Hennes projekt väcker tankar om konsumtion, miljö och hållbarhet men även om vad design och slöjd kan vara. Hon arbetar utifrån ett material vi idag har i överflöd – skräp. Med hantverksskickligt utförande förvandlar hon det till något förädlat och vackert, ofta med eftertanke.

Gemensamt för Aarnio och Törnqvist är att de båda undersöker vilka möjligheter som finns i ett material. Det handlar om själva designprocessen från idé till form. Genom sina arbeten speglar både Eero Aarnio och Johanna Törnqvist den tid de verkar i.

Föranmäl ert besök

För att ni ska få en så bra museiupplevelse som möjligt, kontakta Bokningen i god tid och tala om när ni vill komma. Då kan vi se till att ert besök inte krockar med för många andra förbokade visningar. Mejla till This is an email address och ange skolans namn, när ni vill komma, hur många elever respektive vuxna som kommer, och dina egna kontaktuppgifter. Kom också ihåg att anmäla klassen i butiken/kassan när ni kommer till museet.

Hitta till Nationalmuseum

Klicka här för adresser, karta och uppgifter om hur ni enklast åker till oss.

Öppettider

Klicka här för att se när vi har öppet. Tänk på att det kan vara avvikande öppettider i samband med allmänna helgdagar.

Det är fri entré för alla.

Förvaring av väskor och jackor

På Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern finns ett begränsat antal skåp.

Matsäck

Det finns tyvärr inte möjlighet för grupper som besöker oss på egen hand att äta medhavd matsäck.

Trivselregler

Vi vill att alla som besöker Nationalmuseum ska få en så bra upplevelse som möjligt, men ibland är det trångt och ljudnivån kan bli hög. Du som lärare ansvarar för dina elever under hela besöket.

Tänk på att:

• anmäla er i kassan när ni kommer till museet,
  • hålla ihop gruppen. Vi rekommenderar att elevgrupper till och med högstadiet går tillsammans med lärare,
  • röra er lugnt i utställningar och trapphus,
  • akustiken är dålig, det är lätt att störa andra,
  • visa hänsyn mot pågående visningar. Bokade grupper har förtur i utställningssalarna.

Varför får man inte röra konsten?

Även om det inte syns eller känns är vi alltid lite kladdiga om fingrarna. Det salt och fett som naturligt finns på händerna lämnar märken, och orsakar därmed svåra skador, på konstverken om vi tar på dem. Det är därför inte tillåtet att, ens försiktigt, röra konsten i museet.

Fotografera och filma

Det är tillåtet att fotografera och filma, men inte med blixt. Du heller inte använda stativ eller selfie-pinne.

Det starka ljuset från upprepade fotoblixtar skadar konstverken och kan vara störande för andra besökare. Med stativ och selfie-pinnar kan man råka stöta till och förstöra konstverk.

Var försiktig i utställningssalarna

Det är lätt att råka stöta till konstverken i utställningarna, särskilt om det är trångt. Därför är det inte tillåtet att ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer med mera in i salarna. För att inte riskera spill är det heller inte tillåtet att ta med mat eller dryck.

Genom att vara aktsamma bidrar vi till att framtida generationer också kan få uppleva museets konstskatter.

Eero Aarnio, fåtölj Åskboll. Foto från Eero Aarnios arkiv.

Johanna Törnqvist, Project Precious Trash. Foto: Fredrik Sederholm

Elever på besök i museet
Elever på besök i museet.

Frågor?

Har du frågor angående ert besök? Kontakta Bokningen, This is an email address eller Helena som är skolansvarig,This is an email address.

Varmt välkomna!

Något att se fram mot

I det nyrenoverade Nationalmuseum, som slår upp portarna 2018, kommer det att finnas två stora ateljéer, trevliga matsäcksrum och gott om skåp för ryggsäckar, väskor och ytterkläder. Utställningssalarna kommer också att vara mycket rymligare än de i lokalerna som vi nu huserar i. Vi ser fram mot öppnandet för att kunna välkomna ännu fler klasser till Nationalmuseum och skolverksamheten.