Omöjliga kroppar:
Om skönhetsideal och genus

Vi gör jämförelser mellan äldre tiders bilder av kroppen och dagens syn på skönhet. Visingen ger eleverna konkreta exempel på hur skönhetsideal skapas och används.

Bild: Francois Boucher. Venus triumf.

Francois Boucher, Venus triumf (bilden är beskuren).

Skönhetsidealen växlar. I tonåren kryper det i kroppen och man funderar mycket på kärlek och utseende. Kanske vill man bli smalare eller mer muskulös. Skönhetsidealen växlar ständigt, det som idag anses vara vackert blir i en annan tid fult och motbjudande.

Vi jämför äldre tiders bilder av kroppen och dagens syn på skönhet. Programmet ger eleverna konkreta exempel på hur skönhetsideal skapas och används. Genom att peka på likheter och skillnader mellan då och nu skapas möjlighet att analysera och diskutera hur bilder av ideala kroppar påverkar oss.

Bild: Baronessan av Alexander Roslin.
Alexander Roslin, Baronessan.

I Ateljén

I Ateljén får eleverna delta i en gruppworkshop kring skönhetsideal från olika epoker. Vad händer om man till exempel blandar ihop några av dagens skönhetsideal med dem från 1700-talet? Utifrån ord som ”klackskor”, ”putmage”, ”tvättbräda”, ”tudelat skägg” och ”pudelfrisyr” får eleverna i mindre grupper måla en omöjlig kropp. Resultatet blir humoristiska kroppar som ger perspektiv på de ibland krävande och formerande skönhetsideal som finns i vår tid.

 

Steven van der Meulen_Erik XIV
Steven van der Meulen, Erik XIV

Avgift

Visning, 1 timme: 850 kronor.
Visning med ateljé, 2 timmar: 1 400 kronor

Boka visningen


> Tipsa en vän

Öppettider:

Tisdag–fredag 11–18
lördag, söndag 12–16
måndag stängt

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12. 

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp