Sak och smak /Den moderna formen 1900200

I skolprogrammet Sak och smak diskuterar vi historia och samtid med utgångspunkt i Nationalmuseums samlingar av design och formgivning från 1900-talet fram till idag.

Vi studerar den permanenta utställningen Den moderna formen 19002000 om 1900-talets formgivning och design. Där kan man söka svaren på ovanstående och många andra frågor. Utifrån samtal om allt från vardagliga föremål som mjölkförpackningar och diskborstar till vår tids lyxföremål ställer vi frågor om vår tid. Dagligen möts vi av ett ökande utbud av nya produkter. Vad är det som styr våra val som konsumenter? Vad väljer vi att omge oss med för föremål? Vi tittar på designprocessen, formgivarna, estetiken och materialen.

Syftet är att ge eleverna möjlighet att reflektera kring och ge dem verktyg för att kritiskt granska tingen som omger oss.

Kombinera med äldre design

Nationalmuseums samlingar av konsthantverk och design erbjuder unika möjligheter att utifrån originalföremål studera och diskutera formgivning, konsumtion och trender i samtiden såväl som i historien. Samlingarna presenteras i två permanenta utställningar: Formen i Sverige 15001740 och Den moderna formen 19002000. I skolprogrammen Makt och prakt och Sak och smak utgår vi från föremålen i samlingarna för att diskutera funktion, material, tillkomsthistoria och symbolvärde. Det går med fördel att kombinera Sak och smak med skolprogrammet Makt och prakt. Kontakta oss om du önskar någon särskild inriktning, såsom sittandets historia (stolar) eller keramikens utveckling.

I Ateljén

Programmet kan kombineras med arbete i Ateljén. Vi löser en designuppgift som kan ha sin utgångspunkt i olika ledord som "att hänga", "att öppna". Vi kan också hitta nya lösningar runt vardagsvanor, t ex hur och med vad vi äter. En utmaning är att förbättra befintlig design av t ex mobiltelefoner. Utifrån en modell av en lokal avsedd för ett visst ändamål kan vi också formge möbler, serviser, belysning eller kanske jobba fram en logotyp.

Boka skolprogrammet Sak och smak

Bild: Byrå You can´t lay down your memory. Tejo Remy.

Byrå "You can´t lay down your memory". Tejo Remy. ©Tejo Remy/BUS 2005

> Tipsa en vän

Öppettider:

Tisdag–fredag 11–18
lördag, söndag 12–16
måndag stängt

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.