Skebo bruk av Elias Martin

Text av Palwasha från Afghanistan 

I onsdags var vi på Nationalmuseet i Stockholm där vi tittade på olika tavlor som var målade för länge sen. Tavlorna var mycket fina och man ville titta noga på var och en av dom. Alla skulle välja en tavla som man sedan skulle berätta sina tankar och intryck om. Jag såg en tavla som är målad av Elias Martin.
 
Elias Martin är en av Sveriges kända målare som var född 1739 och dog 1818. Han vann internationell berömmelse under sin livstid för sina landskapsmålningar. Jag valde att skriva om en av hans tavlor som heter ”Skebo bruk”.
 
I den tavlan ser man många fina saker som visar hur människorna levde på den tiden. Denna tavla ser väldigt verklig ut. När jag tittade på tavlan så kändes det som om jag befann mig där. Jag kunde känna hur målaren har beskrivit vädret och naturen i hans målning.
 
Man kan se fina små hus som såg väldigt mysiga ut. När man står och tittar på tavlan känns det som att man sitter på en hög backe och hör hur fåglarna sjunger, hur luften blåser i ansiktet och hur solen skiner.
 
 

Bild: Skebo bruk, Elias Martin

Skebo bruk, Elias Martin