Projekt: 100 fantastiska målningar. VT 2015.

I ett samarbetsprojekt mellan Nationalmuseum och Huddinge Komvux har vuxenstuderande med svenska som andra språk (SAS ) skrivit egna texter om utvalda konstverk i utställningen 100 fantastiska målningar, som visades våren och sommaren 2015.

Utställningen 100 fantastiska målningar, som visades maj–augusti 2015 presenterade 100 av Nationalmuseums mest kända och omtyckta målningar. Det var porträtt, landskap, stilleben och historiska berättelser, från 1500-tal till tidigt 1900-tal.

Målningarna i utställningen är historia, de skapades i förfluten tid, samtidigt berättar de historier idag. Vad händer när gårdagens bilder möter dagens människor? Ett sätt att se mer är att låta orden möta bilden.

Som ett led i svenskundervisningen besökte studerande i tre SAS-klasser på Huddinge komvux Nationalmuseum för att se utställningen tillsammans med museets pedagog Helén Hallgren Archer. Vid besöken analyserade studenterna tillsammans med pedagogen flera motiv och samtalade om vad man ser i motivet. De talade också om vårt gemensamma kulturarv. Ofta hittas beröringspunkter i oss själva genom konstnärernas olika motiv.

Studenterna fick i uppgift att välja ett konstverk som de inspirerades av. Sedan skulle de skriva ner sina reflektioner utifrån sitt valda verk. Det blev en hel svit mycket personliga texter inspirerade av konsten på Nationalmuseum.

Ett led i redovisningen var att presentera sitt valda verk och berätta om det i utställningssalarna. På så vis redovisade varje elev på svenska både skriftligen och muntligen sitt valda konstverk.

Läs elevernas texter från 3 SAS-klasser

SAS – elever som studerar 20 veckor svenska  för klasslärare Åsa och Johannes

SAS-elever som studerar 20 veckor svenska för klasslärare Erik och Malin

Redovisning för klassen invid den utvalda målningen.

Redovisning för klassen invid den utvalda målningen.

SAS- elever som studerar 40 veckors svenska för klasslärare Erik och Margareta

LÄS MER

Tidigare projekt inom ramen för samarbete medllan Huddinge Komvux och Nationalmuseum hittar du i menyn till vänster.

SÅ KAN DU ARBETA I DIN SKOLA

 Använd bilder i undervisningen och inspireras genom att se på konsthantverk, designföermål, målningar, skulpturer och fotografier. Besök museer, gallerier eller bibliotek, titta i tidningar eller använd egna bilder. För tips på hur ni kan arbeta med olika typer av bilder och förslag på frågor att diskutera kring, gå in på

Klicka här för att läsa mer om att arbeta med konsten på egen hand

KONTAKT OCH INFORMATION

Har du frågor om projektet eller vill veta mer om hur just din SFI- eller SAS-grupp kan arbeta? E-posta projektansvarig, intendent Helen Hallgren-Archer.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp