Samah från Egypten

Samah från Egypten skriver om Matthias Stoms målning Ung man läsande vid vaxljus.

Prinsen med ledset ansikte

När jag tittar på tavlan, ser jag en ledsen prins. Han har ett sorgligt ansikte också. Han läser i en bok, det är som en sorglig berättelse. Det finns ett ljus på bordet. Ljuset lyser på hans ansikte. När jag tittar på tavlan, kan jag se allt i hans ansikte, allt han känner.

Första gången jag tittade på tavlan, mindes jag min lillebror. Han gillar att läsa sorgliga berättelser under natten, som prinsen i tavlan.

Min bror har fortfarande ett ledset ansikte, kanske för han förlorade sin mamma när han var ung. Han gör samma sak som prinsen när elen släcks. Han hämtar ett ljus och tänder det och börjar läsa jättemycket, utan att höra något. När någon ropar på honom, svarar han inte för han hör inte medan han läser. Alltid så läser  han och han har ett ledset ansikte. Fast nu är han stor.

Tavlan påminner mig inte bara om min lillebror, utan om mig själv också. Jag läser jättemycket medan jag ligger i sängen innan jag somnar. När jag läser en berättelse så kommer jag ihåg något som har hänt mig som liknar berättelsen. 

Matthias Stom, Ung man läsandes vid vaxljus

Matthias Stom, Ung man läsandes vid vaxljus


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp