Projekt: Highlights.
Vårterminen 2014

I ett samarbetsprojekt mellan Nationalmuseum och Huddinge Komvux har vuxenstuderande med svenska som andra språk skrivit egna texter om utvalda konstverk i utställningen Highlights. Kända och okända konstskatter från Nationalmuseum.

Nationalmuseums konstskatter omfattar många för vårt kulturarv omistliga verk. De visas ständigt i aktuella utställningar då konsten hela tiden måste vara i rörelse och formas av nya blickar, känslor och erfarenheter. Vad påverkar oss i våra uppfattningar om konsten och dess historia? Vad är  en ”highlight” eller ett ”mästerverk”?  Konstupplevelsen uppstår i det personliga  mötet med konstverket. Det är till slut den enskilde betraktaren med sina unika upplevelser och erfarenheter som bestämmer över vad som är viktigt eller inte. Våren och sommaren 2014 visar Nationalmuseum utställningen Highlights. Kända och okända konstskatter från Nationalmuseum.

Som ett led i svenskundervisningen har de studerande deltagit i en visning av utställningen Highlights där vi talade om vårt gemensamma kulturarv. Studenterna fick sedan i uppgift att välja ett konstverk och skriva ner sina reflektioner utifrån sitt valda verk. Det blev en hel svit mycket personliga texter inspirerade av konsten på Nationalmuseum. Ett led i redovisningen var att presentera sitt valda verk och berätta om det i utställningssalarna. På så vis redovisades både skriftligen och muntligen svenska.

Läs elevernas texter

 

Bild: Rembrandt Harmensz. van Rijn, Kökspigan

Rembrandt Harmensz. van Rijn, Kökspigan.

Utvärdering

Lärare och elever sammanfattar vad de har fått ut av projektet. Klicka här för att läsa mer.

Läs mer

Tidigare projekt inom ramen för samarbete medllan Huddinge Komvux och Nationalmuseum hittar du i menyn till vänster.

Mer om Highlights

Klicka här för att läsa mer om utställningen Highligts.

Klicka här för att komma till webbturen Highlights.

Klicka här för att ladda ner gratis app med audioguide till utställningen.

SÅ KAN DU ARBETA I DIN SKOLA

 Använd bilder i undervisningen och inspireras genom att se på konsthantverk, designföermål, målningar, skulpturer och fotografier. Besök museer, gallerier eller bibliotek, titta i tidningar eller använd egna bilder. För tips på hur ni kan arbeta med olika typer av bilder och förslag på frågor att diskutera kring, gå in på

Klicka här för att läsa mer om att arbeta med konsten på egen hand

KONTAKT OCH INFORMATION

Har du frågor om projektet eller vill veta mer om hur just din SFI- eller SAS-grupp kan arbeta? E-posta projektansvarig, intendent Helen Hallgren-Archer.BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp