En handmålad tavla

Shahen Kader från Turkiet skriver om Paul Gauguins målning Landskap från Arles.

När man vill beskriva en bild eller en tavla så är det inte lätt. Man måste fantisera på ett sätt som om man lever med på bilden i verkligheten.

I den här handmålade tavlan ser jag ett landskap. Det kan vara om en by eller någonting annat. Men det jag ser är en grusväg som leder till den här byn. Jag ser några hus och träd, gräs och olika blommor, vackra färger och en ko som vilar i kanten av vägen. Jag ser en liten flicka med sin mamma som är på väg mot byn. Jag vill säga att när jag ser på den här tavlan känner jag igen mig när jag var liten i min by med mamma och pappa. Vi brukade och promenera i skogen och plocka bär och andra frukter, blommor, och hallon. Oj den där tiderna kommer inte tillbaka. Så synd.

Kanske du undrar varför jag valde just den här tavlan. Jag kunde inte hitta någon annan bild som jag hellre ville beskriva än den här tavlan. Jag ser mig som flickan på bilden med min mamma på väg hem. Jag längtar efter ett sånt ställe. Det känns så fridfullt med ett så vackert landskap. Att bo i naturen med lukt av blommor och skogen på morgonen. Så långt ifrån vardaglig stress.

/Shahen Kader från Turkiet

Bild: Paul Gauguin, Landskap från Arles.

Paul Gauguin, Landskap från Arles, 1888.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp