En tankfull tjej framför fönstret

Fatma Sarihan från Turkiet skriver om Rembrandts målning Kökspigan.

Jag ser en tavla på Nationalmuseum. Den tavlan som jag ser var en konstnär som hade målat, och det var en ung tjej, som sitter framför fönstret och hennes hand som stöttar kinden. Sen har hon på sig en röd och vit klänning och hon ser ut att vara 18 år gammal. Hennes hår är gult och hon är söt också.

Hon tänker på någon men hon ser så trött ut. Jag tänker att hon älskar någon så hon drömmer om den personen, kanske vet han inte om att hon älskar honom eller tvärtom. Hon vill inte göra någonting för att hon är inte lycklig. Hon vill bara att han ska komma till henne så de ska leva ett lyckligt liv tillsammans.

När jag tittar på tavlan, får jag starka känslor. För att när jag var 18 år gammal så brukade jag sitta bredvid fönstret liksom hon. Jag tänkte på vad jag skulle göra i framtiden? Skulle jag gifta mig och vem ska jag gifta mig med? Jag kommer ihåg också, att jag blev kär i en man men jag vågade inte säga till honom ”jag älskar dig”. När man är ogift eller ung tänker man på sådana saker. Man letar efter kärleken tills man hittar sin riktiga kärlek. Det gäller för alla i hela världen. När man är kär i någon blir ögonen blinda, så man ser inte och hör inte. Man ser alla saker i rosa. Ögonen ser inte sanningen. Man tänker inte så logiskt.

/Fatma Sarihan från Turkiet

Bild: Rembrandt Harmensz. van Rijn, Kökspigan

Rembrandt Harmensz. van Rijn, Kökspigan, 1651.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp