Mystiska naturen

Hongxia från Kina skriver om Elias Martins målning Landskap med lutande gran.

Jag tycker om tavlan som heter ”Landskap med lutande gran”. På tavlan finns några höga berg. Framför bergen står en lutande gran. Varför är granen lutande? Vi kan se att två personer med en lång pinne står på en brant bergstopp. De pratar och pekar på en klippa där det växer blommor. Det är spännande. Bredvid husen står en man. Han tittar konstigt på himlen. Från öster kommer mörka moln snabbt. På andra sidan är himlen ljus. Solen gömmer sig bakom de mörka molnen. ”Varför ändras det så snabbt?”, tänker mannen.

I tavlan finns imponerande historier. De små blommorna måste vara speciellt magiska blommor som kan göra döda personer levande. När personerna hittar blommorna, blir naturen arg. Det blåser mycket och ilskna mörka moln kommer snabbt. Den stora granen böjer sig. Bergen, de stora stenarna, klippan, molnen, luften blir som djävulen som vill stoppa de två personerna att plocka blommorna. 

Hur kan man måla tavlan som både i helheten och i detaljerna passar varandra så perfekt. Konstnären måste vara naturens budbärare. Han använder bara några drag och visar tydligt personernas tankar och beteenden. Alla saker i tavlan är levande och har själ.
Konstnären berömmer den kraftfulla och mystiska naturen. Människor är duktiga. Vi söker och forskar mycket hårt. Men det finns fortfarande många saker som man inte kan förklara eller veta något om. 

/Hongxia från Kina

Bild: Elias Martin, Landskap med lutande gran.

Elias Martin, Landskap med lutande gran, ca 1780.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp