Naturkänsla

Sultan Cömert från Turkiet skriver om Otto Hesselboms målning Sommarnattsstämning.

Jag ser hav, träd, moln, stora berg och en solnedgång eller soluppgång på tavlan. Jag ser ett vackert, rent och mysigt område.  Jag ser öar med vatten runt omkring. Jag tror att området är lugnt och fridfullt året om.

Bilden handlar om att avlägsna sig från en plats och som väntar på att upptäckas. Området är som en öde ö. Jag känner en skön känsla av en ren omgivning och jag kan höra några djur som springer vid vattnet. När jag tittar på tavlan känns det som om jag känner lukten av jord och vatten en vacker vårdag. Det känns härligt.

När jag tittar på bilden påminner den om min hemby i Turkiet och jag känner en positiv känsla och värme. Bergen förenas med träd och moln som täcks nästan över hela skyn. Svalkan i havet, harmonin i molnet, berget i horisonten väntar på att upptäckas. Solen skiner mot vattnets yta som reflekteras över molnen.

Jag vill bygga en liten gård och bo där med min familj. Jag skulle vilja vara den första som upptäckte just den här platsen. Vill ni bo där ni med? Vill ni upptäcka den här platsen? Vad påminner den här bilden er om?

/Sultan Cömert från Turkiet

bild: Otto Hesselbom, Sommarnattsstämning

Otto Hesselbom, Sommarnattsstämning, ca 1900.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp