Stjärnteckensurna

Afrouz från Iran skriver om en gjutjärnsurna, Bergslagsurnan, formgiven av Eric Grate.

19 april var jag med mina klasskamrater och lärare på Nationalmuseum. Där fanns flera fina saker. Alla var attraktiva men jag valde en urna, därför att jag påmindes om en historisk plats i Iran, Persepolis.

På Persepolis stenmur finns mönster som berättar om Irans historia. Så alla iranier är stolta över den eftersom den visar att Irans historia går tillbaka över 2500 år.

På urnans utsida finns mönster som man får gissa från vilken plats den kommer. Först gissade jag att den gjordes av sten eftersom man inte fick röra den. Sedan förstod jag att den är av metall på grund av mönstren på urnans utsida. På locket ligger mönster med månadernas stjärntecken. De tolv månaderna är: Väduren (21/3-19/4), Oxen (20/4-20/5), Tvillingarna (21/5-21/6), Kräftan (22/6-22/7), Lejonet (23/7-22/8), Jungfrun (23/8-22/9), Vågen (23/9-22/10), Skorpionen (23/10-21/11), Skytten (22/11-21/12), Stenbocken (22/12-19/1), Vattumannen (20/1-18/2) och Fiskarna (19/2-20/3).

När jag tittade på den, mindes jag den persiska kalendern. De är precis som den  persiska kalendern, där första månaden börjar den 21 mars. Månaderna kallades efter stjärntecken förr i Iran. Lockets mönster påminns om dagens horoskop. Jag tycker om horoskop så det var mitt favoritmönster.

Överst på locket finns en ananas. Jag tror att ananasen är en symbol för solen. Därför att ananas växer i varma länder. Så locket visar att ett år utgörs av tolv månader och av solen.

På urnans utsida finns några mönster. De visade hur man jobbade under alla årstider: våren, sommaren, hösten och vintern. Den visar också hur den här urnan var byggd. Först utvann de sten ur en gruva sedan smältes den i en hytta. Jag kände mig ledsen när jag tittade på den. Därför att jag tänkte på hur många starka män som jobbade för att bygga den. Också påminde mönstret på urnan mig om slaveriet på Faraos tid i Egypten. Det gjorde ont i mitt hjärta.

Båda handtagen liknar snäckskal så jag tror den här urnan kom från ett kustland och ett varmt land där det finns ormar och ananas. Handtagen är som öron. Då minns jag min barndom när jag tyckte om att lyssna på luften i snäckskal för att höra ljudet av havet.

På urnans utsida finns en vattenkran som liknar en orms huvud. När vatten kommer ut från vattenkranen, är det som det kommer ur ormens tunga. Den är kuslig.

/Afrouz från Iran

Bild: Bergslagsurnan, formgiven av Eric Grate

Bergslagsurnan, formgiven av Eric Grate, 1919.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp