Azeb från Eritrea

Gryta i lergods av Marianne Westman, Rörstrand, 1955.

När jag tittade på grytan så började jag tänka på grytan som vi har hemma i Eritrea. Men den eritreanska grytan är inte gjord av maskiner. Den är handgjord och kallas tsahli och är gjord av lera. När man lagar mat i grytan så tar det lång tid för att grytan är så tjock, men maten blir god.  Det finns en speciell maträtt som är ungefär som kycklinggryta som man äter med Ingera som ser ut som tunnbröd. Kycklinggrytan är en riktig eritreansk tradition och tillagas när det är helg eller när man får gäster. När man serverar kycklinggrytan med tolv kokta ägg så ser det ut som en festmåltid. Kycklinggrytan smakar väldigt starkt eftersom den innehåller olika kryddor och stark chilipeppar. Alla klarar inte av den starka maten. Speciellt inte i Sverige där folk inte är vana vid stark mat. Mina barn som är födda här är inte vana vid stark mat så de får en egen mildare gryta. 

Azeb från Eritrea

 

Bild: Gryta i lergods av Marianne Westman, Rörstrand, 1955.

Gryta i lergods av Marianne Westman, Rörstrand, 1955.

Bild: Azeb från Eritrea visar en lergryta.
Azeb visar en lergryta.


> Tipsa en vän

Öppettider:

Stängt för omhängning, men öppet i Butiken:
tisdag–fredag 11–17
lördag, söndag 12–16
måndag stängt

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12. 

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp