Sawsan från Irak

I hennes ögon bevaras folkets ljus, vävnad av Maria Adlercreutz, 1971–1972.

Ett oförglömligt krig

Pappan och mamman är alltid ansvariga för sina barn. På tavlan ser föräldrarna verkligen rädda och oroliga ut pga kriget i Vietnam. 

Första blicken på tavlan påverkade mig direkt och då valde jag att berätta om mina känslor och tankar eftersom jag blev utsatt för samma situation, när min man och jag försökte skydda våra barn under de häftiga explosionerna under kriget. En mörk dag, som jag inte kan glömma, var den när bombningar hade pågått i flera dygn. Vi var utan el, mat, vatten och det var bara rädsla som dominerade och vi kände oss hjälplösa inför våra barn. Bilden av döden behärskade oss och vi hade förlorat alla förhoppningar att leva igen i lugn och ro.

Vi satte oss, jag och mina barn i ett hörn i huset. Vi tänkte att det skulle kunna skydda oss, men när flygplan började bombardera ifrån alla håll blev vi förskräckta. Jag höll mina barn i famnen och jag var helt stel i hela kroppen. Under denna tid ville jag hellre dö än att se mina barn dö framför mina ögon. Att förlora trygghet, säkerhetskänslor och istället bli rädd, är en hemsk upplevelse som ingen skulle vilja gå igenom.

Tavlan berättar om föräldrars svårigheter när de utsätts för krig. Jag tänker alltid på dessa svarta dagar som jag och min familj upplevde. Krig kan hända i alla tider och i många länder, så det finns risk att du, jag eller vem som helst kan utsättas för samma situation.

Min önskan är att se hela världen utan krig inklusive mitt land. Jag drömmer om en vacker värld. En trygg värld betyder allt.

/Sawsan från Irak

Bild: I hennes ögon bevaras folkets ljus, vävnad av Maria Adlercreutz

I hennes ögon bevaras folkets ljus, vävnad av Maria Adlercreutz