Villagatans förskola, Harens avdelning,
spanade på djur!

Harens avdelning på Villagatans förskola i Stockholm gick på visning på Nationalmuseum. De spanade och spejade efter djur. Sedan målade de egna bilder av djuren de såg.

Utifrån sitt, och kollegornas, arbete ger Hanna Andersen dig tips om hur du kan arbeta med bilderna på förskolan.

• Högst 2 barn/personal
  • Barnen studerar bilden på tavlan. Vi pratar kring den. Vad ser du? Färger? Storlek på motiv osv.
  • Dags att rita med blyertspennan. Glöm ej suddgummi, det tycker barnen är viktigt att ha med.
  • Barnen väljer vilka färger de behöver. De hämtar själva färgblock i färghyllan. Vi ser till att vit och svart färg alltid finns med så barnen kan blanda ljusare/mörkare nyanser vid behov.
  • Att ha ett provpapper för att testa olika färgblandningar är också viktigt tycker barnen.  Penslar av olika storlekar behövs och hämtas, likaså vattenglas.

• Dags att börja måla! När målningen är torr läggs den under press.
  • Barnen avslutar sin målning med att göra konturer med kolkrita.

Vi har målat lejonet, taxen, och senast vi var på museet fick barnen se den vita ekoren som vi också har målat. Tavlorna är målade med vattenfärger på växtpapper. Arbetet med varje tavla sker minst vid 3 olika tillfällen. Barnen älskar att återuppta sitt arbete vid varje tillfälle.

/Hanna Andersen och övrig personal

Barnens egna bilder

Här nedan ser du fina exempel på barnens målningar. Du ser också bilder på barnen i museet och på förskolan. Klicka på bilderna för att se dem i större format. Målningarna är fotograferade av personalen på Harens avdelning, Villagatans förskola.

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–18
Tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.