Tyra och Mikaela guidade själva. Historia C. Tibble Gymnasium

Tyra och Mikaela läser sista året på Samhällsprogrammet med inriktning Media på Tibble gymnasium. I kursen Historia C valde de att arbeta med Nationalmuseums samlingar för att peka på hur skönhetsideal förändras genom tiderna.

- Historia C är en ganska självständig kurs. Vi fick arbeta väldigt fritt. Jag och Tyra kände att vi inte ville sitta och klippa och klistra i klassrummet. Vi ville komma ut och göra något annat, berättar Mikaela.

Eleverna pratade med sin lärare som föreslog Nationalmuseum som en bra plats för att titta på skönhetsideal ur en historisk vinkling. Tyra och Mikaela kontaktade Veronica Hejdelind som ansvarar för skolverksamheten. Tyra berättar:

- Vi mailade Veronica som undrade litet vad vi ville göra. Sedan fick vi material av henne och hon visade oss samlingarna. Det var en väldigt rolig eftermiddag! Vi blev inspirerade.

Tyra och Mikaela valde tolv målningar som de läste på om.

- Både Veronicas visning och det materialet vi läste in oss på fokuserade i första hand på den inriktning vi valt. Konstnär, måleriteknik och sånt var ju sekundärt för oss, vi var i första hand intresserade av vad målningarna kan berätta om skönhetsideal genom historien.

Guidade sina klasskamrater

Arbetet resulterade i en guidad visning för klassen. Vilka guidade? Tyra och Mikaela såklart!

- Det var jätteroligt att guida! Och klassen tyckte att det var intressant, många kom fram efteråt och gav oss feedback, ler Tyra.

- Jag tror att det verkligen kan vara ett sätt att intressera folk i vår ålder för konst, historia och museum, att man knyter an till något som de kan relatera till, menar Mikaela. Vi pratade ju om sådant som är aktuellt för unga, skönhetsideal och kläder är något alla har en relation till. Många tror säkert att museibesök är lika med en mossig guide som babblar på om historiska detaljer som ingen är intresserad av.

- Ja, vi lärde oss att vi själva kan ta materialet och göra det intressant, för målningarna har så mycket att berätta.

 

Svårast att begränsa sig

- När vi har läst på så har vi upptäckt att det finns hur mycket som helst att läsa! Och allt relaterar till varandra, som ett klädideal för kvinnor för en viss tid beror på ett särskilt krig och då måste man ju läsa om det och så vidare. Allt hänger ihop. Utmaningen blir ju att kunna begränsa sig.
- Det kan bli svårt att hålla reda på allt, säger Mikaela. Just därför såg vi till att producera ett häfte som vi gav till klassen, där titel, konstnär och årtal på alla målningar vi pratade om stod med. Så blev det litet lättare för våra klasskompisar att hänga med.

Vill du göra ett skolarbete tillsammans med Nationalmuseum? Har du egna idéer du vill ha hjälp att genomföra? Kontakta Helena Sjödin-Landon, skolansvarig This is an email addresseller 08-5195 4427.