Durde: Kung Karl-Gustav

Durdes text om Aveds porträtt av Carl-Gustav Tessin. Texten är skriven inom ramen för ett Skapande skola-projekt.

Han ser ett fönster och duvor som flyger förbi, han tänker på när tavlan ska bli färdig.

När han var klar hände inget speciellt han betalade och konstnären gick därifrån och han var nöjd med bilden så han anlitade honom varje år till att måla en ny bild på honom. Han blev kung i Kina, Afrika, Sverige och Norge han var en hemskt dålig kung och han var hotad av några som bodde i länderna.

Några år senare så blev han hängd av nya härskare som tagit makten i länderna men hans livvakt hade sövt ner honom så han dog aldrig.

1766 tog han tillbaka makten och straffade dom som hängde honom. Dom blev piskade, fick jobba i gruvor och blev misshandlade. Det var så hemskt ingen vågade sätta sig upp mot honom och säga att han gjorde fel. Han härjade och styrde som han ville.

Till slut så fick en man ner honom han började prata med vakterna. Mannen övertalade flera personer (vakter) att Kungen var ond, han hette Haidi Techema, men till slut så blev han dödad av en vakt. Vakten hade blivit hjärntvättad som liten för att skydda Kung Carl Gustav. När vakten fick veta att Carl Gustav mördat hans familj så dödade han Carl Gustav sedan befriades alla.

/Durde

Bild: Carl-Gustav Tessin,  Jacques-André-Joseph Aved

Carl-Gustav Tessin,  Jacques-André-Joseph Aved