Johanna: Carl-Gustav Tessin

Johannas text om Aveds porträtt av Carl-Gustav Tessin. Texten är skriven inom ramen för ett Skapande skola-projekt.

Carl-Gustav Tessin sitter på sin kungliga stol och tittar ut. Det är en grå och mulen dag och kungen Carl-Gustav hade ett problem. Problemet var att folket krävde högre lön. Och kungen var väldigt snål av sig så han klurade och funderade på en lösning för att folket skulle sluta tjata.
Carl-Gustav bestämde sig för att hålla ett tal inför stadens folk. Han började skriva och beslöt sig för att talet skulle utföras dagen där på. Talet handlar om hans fattiga barndom, och om hur fattigt han hade det. Det låter väldigt ointressant, jag menar vad skulle det vara för mening med att kungen berättar om sin barndom? Men det kungen ville säga var att om man är fattig ska man kämpa, för en dag kan man bli något stort!

När kungen hade hållit talet började folket skrika och de tyckte inte alls att han var ett dugg snäll, bara snål! Så folket fortsatte kräva högre lön. Carl-Gustav kände sig liten och orolig, han hade ingen att vända sig till. Han bestämde sig för att bli av målad, av ett proffs.
Han sa till konstnären att han får extra bra betalt om man gör bilden perfekt.
Carl-Gustav ville ha med sin jordglob för att visa att han var kunnig och kan mycket om andra länder. Han ville även ha med sin fjäderpenna och skrivbok för att visa att han var smart.
Dagen gick och tavlan blev klar, Carl-Gustav fick se tavlan och han tyckte den var förtjusande .
Han ville att tavlan skulle sitta inramad högt uppe på torget så att folket skulle kunna se den ståtliga bilden. Han satte sig i häst vagnen och begav sig mot torget.

Folket beundrade bilden och blev väldigt förvånade när de såg hur äkta den blev.
Ungefär en vecka senare bestämde sig kungen för att höja folkets lön med 15 %.
Folket var mycket glada och kungen märkte att han inte alls blev så mycket fattigare.

Sedan blev det fest på torget och alla var glada och nöjda!

/Johanna

Bild: Carl-Gustav Tessin,  Jacques-André-Joseph Aved

Carl-Gustav Tessin,  Jacques-André-Joseph Aved