Karolina: Resan efter bilden

Karolinas text om Aveds porträtt av Carl-Gustav Tessin. Texten är skriven inom ramen för ett Skapande skola-projekt.

Efter att bilden har blivit färdig sträcker greven på sig för att han har suttit still i flera timmar.  Han är nöjd med bilden och tycker mycket om den.  Nu måste han åka till England, till en stor drottning som ska ha bilden, hon vill ha den för att hon känner en som har rest i värden och kan skriva. Nästan ingen annan kan det. 

Snart har greven packat klart och ska åka iväg med häst och vagn. När hästarna kommer sätter han upp bilden försiktigt och sen åker han iväg. Vägen är lång och jobbig, Greven är trött och känner sig hungrig. 

Snart är han framme och ser det stora palatset. Det är fint och grönt runt omkring, han går upp för en vit trappa och snart så ser han drottningen sitta vid ett stort bord, med fullt av mat på. Bröd, smör, kött, potatis och mycket mera. Drottningen ställer sig upp och hälsar på greven, hon bjuder på middag och de börjar äta och pratar om bilden.

Efter middagen så ger greven henne bilden och hon blir glad. Hon hänger upp den på vägen vid alla andra och snart blir det kväll så hon ber greven att stanna över natten. Han får ett fint rum och stort sovrum som han ska sova i. Efter ett tag går alla och lägger sig. Greven är mycket trött så han somnar fort.

På morgonen lyser solen in genom fönstret, det blir ljust och greven vaknar, frukosten är fixad på stora bordet och drottningen väntar redan. Han fixar till sig och går ut ur rummet.  Alla verkar vara pigga, han hälsar ¨Godmorgon¨ och sätter sig ner och börjar äta. När han blir klar måste han fixa i ordning hästarna och sådant. När allt är klart säger de farväl och drottningen ger honom pengar. Han sätter sig och åker iväg. Vägen är lång och tråkig.

/Karolina

 

Bild: Carl-Gustav Tessin,  Jacques-André-Joseph Aved

Carl-Gustav Tessin,  Jacques-André-Joseph Aved