Lydias hemlighet
Enbacksskolan vt 2014

En klass i årskurs 5 på Enbacksksolan Spånga/Tensta samarbetade VT 2014 med Nationalmuseum inom ramen för Skapande skola. Utgångspunkten för projektet var boken Lydias hemlighet av Finn Zetterholm.

Projektet är ett ämnesöverskridande arbete mellan svenska, bild och musik som bedrivs både i skolan och på Nationalmuseum/KA i samarbete mellan elever, lärare, och konstpedagog/er.

Om Projektet

Upprinnelsen till detta Skapande skola projekt är Enbacksskolans åk 5 eget arbete med boken Lydias hemlighet av Finn Zetterholm. Lydia som i boken besöker Nationalmuseum och ”kliver in” i några olika konstverk som hon möts av i museet, en slags tidsresa. Eleverna har tillsammans med lärarna läst boken och arbetat vidare med en rad olika uppgifter i skolan. De har arbetat med att skriva texter och har även fått författaren/musikern Finn Zetterholm och presenterad i ämnet musik.

Upplägg

Under ett halvdags besök på museet fick eleverna bekanta sig med Nationalmuseum och Konstakademin samt se några av de målningar som förekommer i boken Lydias hemlighet (digitalt) och reflektera tillsammans med en konstpedagog/er kring frågor som Hur konstnären har gjort sin målning? Vem är det som är avbildad? Hur skulle det vara att ”kliva in i” målningen? Vad skulle hända? Med utgångspunkt och inspiration från en vald bild fick eleverna arbeta vidare i museets ateljé med att måla utifrån frågeställningen: Vad skulle hända om du ”klev in” i den här bilden?  Eleverna målade med akrylfärg på pannå.

Projektet avslutades med en utställning på skolan.

Eleverna har genom projektet på ett fördjupat sätt fått möjlighet att reflektera över konst och tidsbegreppet då och nu samt utvecklat sitt språk och bilduttryck.

Ansvariga konstpedagoger: Helena Sjödin-Landon och Maja Holmqvist

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om projektet kontakta oss på e-post: This is an email address
Vill du samarbeta med oss?  Läs mer här