Plats och identitet.
Vårbackaskolan vt 2013

Elever från Vårbackaskolans åk 5 har VT13 samarbetat med Nationalmuseum inom ramen för Skapande skola. Temat för projektet var Plats och identitet.

Bild: En elev hittade sin dubbelgångare i Renoirs målning Ung parisiska. En teckning från bildanalysövningen. En interiörbild från fotouppdraget Inne i museet.

 

Genom att undersöka Nationalmuseum som byggnad och institution utifrån elevernas egna perspektiv samt det egna bilduttrycket har eleverna på ett fördjupat sätt fått möjlighet att reflektera över begreppen plats och identitet och hur de påverkar varandra. Verktyget som legat till grund för denna undersökning har varit elevernas Ipads och skapandet av olika digitala dokument i form av foto, text och bild, men även teckningar.

Upplägg

Konstpedagogen genomförde en workshop på skolan kring samling, personliga urval, och tematik. Eleverna fick göra egna bildutställningar/gallerier på olika teman utifrån Nationalmuseums bilder via Google Art Project.

Elevernas första besök på Nationalmuseum användes för att bekanta sig med huset som byggnad, institution och samling samt ombyggnadsprocessen. De fick ”intervjua” huset och upptäcka delar av samlingen genom olika fotouppdrag som tolkades med hjälp av  kamerafunktionen på deras Ipads och utifrån olika bildperspektiv.

Bildcollage och beskrivning av fotouppdrag Utanför museet

Bildcollage och beskrivning av fotouppdrag Inne i museet

Under ett andra besök på museet fick eleverna veta mer om samlingarna kontra identitet  och identitetsskapande och hur och varför ett konstverk blir till, följt av att de fick göra bildanalyser och teckna framför verk i samlingarna. Landskapsanalys av Elias Martin ”Romantiskt landskap med gran” 1768-1780 och porträttanalyser av olika porträtt ur samlingarna.

Bildcollage av landskaps- och porträttananalyser

Under ledning av konstpedagogen fick eleverna sedan tillfälle att  arbeta i skolan med att göra bildbeställningar på konstverk som de själva kunde tänka sig i Nationalmuseums samlingar.

Se några av elevernas bildbeställningar

Elevernas bilder och texter presenteras här på Nationalmuseums webbplats och i en trycksak. Elevernas egna digitala utställningar blir en del av Google Art Projects gallerier.

 

 

Bild:  Ett av elevernas gallerier på Google Art Projects


Elevernas gallerier på Google art project

Titlar:
Kriget
Spöken som lever
Vinter
Våren
Övernaturligt
Mörker på jorden
Porträtt av människor
Årstider by Rumana


Läs mer om Google Art Project och Nationalmuseums deltagande

Ansvarig konstpedagog: Anna-Stina Ulfström

Intresserad av att samarbeta med Nationalmuseum? Läs mer här

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om projektet kontakta oss på e-post: This is an email address


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp