Porträtt och identitet – Neglingeskola ht 2014

Alla klasserna på Neglingeskola, Nacka kommun, F-åk 5 ca 300 elever samarbetade ht 2014 med Nationalmuseum inom ramen för Skapande skola

Om projektet:
Projektets tema var porträtt och identitet och var ett ämnesöverskridande arbete mellan bild och svenska. Projektet har bedrivits på skolan och på Nationalmuseum/KA i ett samarbete mellan elever, lärare, fotograf och konstpedagog.

Upplägget

Första besök på NM (en 1 h visning/klass)

Projektet började med att alla klasserna besökte Nationalmuseum och utställningen Highligts. Alla eleverna presenterades för projektet Porträtt och Identitet och fick fundera över; Vad är ett porträtt? Vi ser bilder av människor överallt, i tidningar, reklam, skolan, sociala medier. Hur används porträtt nu och då? Hur vill man bli sedd? Vad uttrycker bilderna? Sedan tittade eleverna på porträtt i utställningen Highligts tillsammans med konstpedagogen, och diskuterar vidare om porträtt då/nu.

Besök på skolan
Helena Sjödin Landon, konstpedagog och Sanna Argus Tirén, fotograf besökte Neglingeskola under en hel dag.

Eleverna fick välja bland ett antal utskrivna porträtt, som finns i NM samlingar, som sedan blev ”deras” bild att jobba vidare med i projektet.

Alla elever blev under dagen fotograferade som personen i sitt valda porträtt. Vi tittade på kroppshållning, gester, ansiktsuttryck osv. i porträttet och försökte efterlikna det. Sanna Argus Tiren fotograferade.

Andra besöket på Nationalmuseum. Workshop i Stora ateljén, ca 2 h (en workshop/klass)

Eleverna arbetade med att göra en parafras/tolkning av ”sitt” valda porträtt, Vi tittade på deras porträtt och funderade; Hur skulle det här porträttet ha sett ut om det var ett självporträtt? Om du var med på bilden? Om den var målad 2014?

Fotografierna av de själva från förra tillfället fanns utskrivna så att eleverna kunde foga in det eller delar av den i sin målning/collage. Eleverna gjorde självporträtt i collageteknik (akrylfärg, foto)

Ansvarig konstpedagog: Helena Sjödin Landon, NM

Fotograf: Sanna Argus Tirén

Intresserad av att samarbeta med Nationalmuseum? Läs mer här

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om projektet kontakta oss på e-post: This is an email address
BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp