Crossing Borders–
ett samarbete med Swedavia

Crossing Borders visas på Umeå Airport från den 29 augusti. Utställningen består av 14 porträttfoton av svenskar som uppmärksammats internationellt. Västerbotten representeras av Torgny Lindgren, vars porträtt är taget av Hans Hammarskiöld.

Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011. Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998. Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006. Bilderna är beskurna.

Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011. Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998. Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006. Bilderna är beskurna.

29 augusti - 31 oktober 2014.
Visas på Umeå Airport 

Crossing Borders är ett samarbete med Swedavia.
 Utställningen är öppen för alla, även för dig som inte ska resa. 

Totalt är det 14 porträtt som ingår i utställningen på Umeå Airport, vilket är ett urval av de verk som visades på Stockholm Arlanda Airport under våren och sommaren. I Umeå tillkommer ett porträtt av Torgny Lindgren som är taget av fotografen Hans Hammarskiöld. Lindgren är född i Raggsjö och har i flera av sina romaner skildrat livet i Västerbotten.  

Över gränser

På en flygplats möts människor som färdas över gränser. I utställningen visas 22 porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare.

Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen.

För Nationalmuseum innebär utställningen ett steg över en gräns. Museets konst blir tillgänglig på en plats där den inte funnits tidigare. 

Olika intryck och uttryck

Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Sanna Sjöswärd och Magnus Laupa. De har olikartade intryck och hämtar inspiration från såväl reklam- och modefoto som film och video. Detta bidrar ibland till en teatral karaktär. Porträtten är medvetet iscensatta. 

Samtidigt finns exempel på både intimitet och distans, det hudnära och det officiella. Thomas Wågströms porträtt av biokemisten och uppfinnaren Petra Wadström är beställt särskilt för den här utställningen, övriga har tillkommit i andra sammanhang. Alla har förvärvats till Statens porträttsamling som förvaltas av Nationalmuseum.

Statens porträttsamling

Statens porträttsamling är världens äldsta nationella porträttsamling och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt.

Tanken var redan från första början att modellerna ska vara personer som har gjort värdefulla insatser för Sverige. Länge var detta liktydigt med etablissemanget, huvudsakligen bestående av äldre män.

Numera har urvalet breddats och bland de avbildade förekommer representanter från vitt skilda delar av samhället. Genom förvärven av porträtten från Crossing Borders tillförs porträtt av vår egen tids storheter – svenskar som idag är minst lika kända internationellt som Carl von Linné och August Strindberg på sin tid. 

Hans Hammarskiöld, Porträtt av Torgny Lindgren.

Hans Hammarskiöld, Torgny Lindgren. © Hans Hammarskiöld

Samarbete med Swedavia

Utställningen är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia som handlar om att visa konst och design på flygplatser i Sverige. Det är också en del i kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

Gratis app med audioguide

Med audioguiden som app kan du lyssna till kommentarer kring porträtten i utställningen Crossing Borders när du besöker den eller ladda ner spåren och lyssna vid ett senare tillfälle. 

Scanna QR-koden nedan eller ladda ner från AppStore eller Google Play direkt i din telefon.

QR-kod för Crossing Borders App


> Tipsa en vän

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–17
tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12. 

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp