Kommande utställningar på Nationalmuseum Design

Verksamheten på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm fortsätter 2017 med utställningar, installationer i Projektcontainern och programverksamhet.

Hundra år av finsk design

Ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling
20 juni – 29 oktober 2017
Utställningen innehåller mer än tvåhundra föremål och speglar den framväxande nationen Finland från sekelskiftet 1800/1900 till 2016. Rafaela och Kaj Forsbloms unika samling av design- och konsthantverksföremål, av välkända finska formgivare och arkitekter verksamma under mer än ett sekel, har tidigare aldrig visats offentligt i den här omfattningen. Utställningen presenterar såväl originalmöbler av arkitekten Eliel Saarinen för Järnvägsstationen i Helsingfors som helt nya objekt i glas av formgivaren Ilkka Suppanen.

Samarbeten och utlån

Förutom på Nationalmuseum Design fortsätter verksamheten bland annat genom utlån av konst och genom samarbeten runt om i Sverige och utomlands. Läs mer om vilka samarbetsprojekt som är på gång under 2017.

i Projektcontainern

Raine Navin & Gunilla Skyttla 
Konsten & Livet – ett fullskalelabb
21 april – 11 juni 2017

I Projektcontainern begränsade volym presenteras två konstnärer som levde ett långt liv tillsammans i Kalmar med ställde ut och verkade som inspiratörer i hela landet. Med det textila materialet som bas experimenterade de med uttryck och tekniker på ett sätt som ingen tidigare gjort. Med omslutande, kärleksfull humor och största allvar transformerades det mest vardagliga till något lustfyllt och oväntat.

Projektet genomförs i samarbete med Magnus Silfverhielm och Ove Thorsén. 

Michael Johansson 
Platsspecifik installation för Projektcontainern 
20 juni – 27 augusti 2017

I sina serier av skulpturer och i rumsspecifika installationer sammanfogar Michael Johansson välkända och vardagliga föremål som kan vara såväl hushållsapparater och resväskor som husvagnar, containers och traktorer. Hur låter de nya berättelser som uppstår i skarven mellan det väl kända och det nya när föremålen förflyttas från ett sammanhang till ett annat, är en fråga som omedelbart uppstår.

Courtesy Michael Johansson & Galleri Andersson/Sandström 

Maria Friberg
Commoncause
1 september – 29 oktober 2017

Commomcause är en sju och en halv minut lång video, inspelad i den stora trapphallen i Nationalmuseums byggnad. Trehundra sammetslika runda former rullar likt amorfa bollar nedför marmortrappan. Det dova, dunsande ljudet skapar en känsla av ett flytande pågående.

Courtesy Maria Friberg & Galleri Andersson/Sandström.