Kommande utställningar

Verksamheten med utställningar på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm fortsätter till och med oktober 2017. Vi finns också med sommarutställningar på Gripsholms slott i Mariefred och på Läckö slott utanför Lidköping.

Tre kronor – Made in Finland

Läckö Slott, Lidköping
10 juni – 27 augusti 2017

Sommarens utställning på Läckö Slott handlar om det för många svenskar okända silver som framställdes i Finland fram till separationen från Sverige 1809. Över 150 föremål från 1500-talet och framåt visas, huvudsakligen generösa lån från flera finländska museer. 
Läs mer om utställningen. 

Hundra år av finsk design

 Ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling
Nationalmuseum Design, Kulturhuset Stadstetatern i Stockholm 
20 juni – 29 oktober 2017

Utställningen innehåller mer än tvåhundra föremål och speglar den framväxande nationen Finland från sekelskiftet 1800/1900 till 2016. Rafaela och Kaj Forsbloms unika samling av design- och konsthantverksföremål, av välkända finska formgivare och arkitekter verksamma under mer än ett sekel, har tidigare aldrig visats offentligt i den här omfattningen. Utställningen presenterar såväl originalmöbler av arkitekten Eliel Saarinen för Järnvägsstationen i Helsingfors som helt nya objekt i glas av formgivaren Ilkka Suppanen.

i Projektcontainern

Michael Johansson 
Platsspecifik installation för Projektcontainern 
20 juni – 27 augusti 2017

I sina serier av skulpturer och i rumsspecifika installationer sammanfogar Michael Johansson välkända och vardagliga föremål som kan vara såväl hushållsapparater och resväskor som husvagnar, containers och traktorer. Hur låter de nya berättelser som uppstår i skarven mellan det väl kända och det nya när föremålen förflyttas från ett sammanhang till ett annat, är en fråga som omedelbart uppstår.

Courtesy Michael Johansson & Galleri Andersson/Sandström 

Maria Friberg
Commoncause
1 september – 29 oktober 2017

Commomcause är en sju och en halv minut lång video, inspelad i den stora trapphallen i Nationalmuseums byggnad. Trehundra sammetslika runda former rullar likt amorfa bollar nedför marmortrappan. Det dova, dunsande ljudet skapar en känsla av ett flytande pågående.

Courtesy Maria Friberg & Galleri Andersson/Sandström.

Samarbeten och utlån

Förutom på Nationalmuseum Design fortsätter verksamheten bland annat genom utlån av konst och genom samarbeten runt om i Sverige och utomlands. Läs mer om vilka samarbetsprojekt som är på gång under 2017.