Samarbeten och utlån

Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen i Stockholm är stängd för renovering och beräknas öppna igen hösten 2018. Under tiden fortsätter verksamheten bland annat genom utlån av konst och genom samarbeten runt om i Sverige och utomlands.

Francois Boucher, Venus triumf. Detalj.

Francois Boucher, Venus triumf. Detalj. Målningen ingår i utställningen på Morgan Library & Museum.

Det offentliga rummet, Västerås Centralstation.
Det offentliga rummet, Västerås Centralstation.

Det offentliga rummet

Gävle Centralstation
4 maj –31 december 2017

Malmö Centralstation
17 mars–31 maj 2017

19 december 2016–maj 2017
Västerås Centralstation

Det offentliga rummet turnerar på järnvägsstationer runt om i Sverige och visar reproduktioner, tryckta på stora vepor eller dekaler, av konstverk som finns i original i Nationalmuseums samlingar. Med utgångspunkt i konstverken vill vi ge människor möjlighet att reflektera över frågor som handlar om staden och det offentliga rummet. Utställningen är samarbete med Jernhusen.
Läs mer om utställningen.

Tre kronor – Made in Finland

Läckö Slott, Lidköping
10 juni – 27 augusti 2017

Sommarens utställning på Läckö Slott handlar om det för många svenskar okända silver som framställdes i Finland fram till separationen från Sverige 1809. Över 150 föremål från 1500-talet och framåt visas, huvudsakligen generösa lån från flera finländska museer. 
Läs mer om utställningen. 

Men

Gripsholms slott, Mariefred
20 juni–27 augusti 2017

 I sommarens utställning på Gripsholms slott visas 45 fotografiska porträtt av män tagna av fotografen Dawid. Dawid räknas som en av Sveriges främsta fotografer och var en av de första att arbeta med konceptuellt fotografi. I sina verk tänjer han på hävdvunna begrepp och gränserna för vad som betraktas som fotokonst. 
Läs mer om utställningen. 


Treasures from the Nationalmuseum of Sweden: The Collections of Count Tessin 

The Morgan Library & Museum, New York
3 februari – 14 maj 2017

Utställningen är ett samarbete mellan Nationalmuseum och The Morgan Library & Museum i New York med runt 75 exklusivt utvalda målningar och teckningar från Tessinsamlingen. Det är en omarbetad version av den utställning som visas på Louvren under vintern. Den innehåller verk av konstnärer såsom Albrecht Dürer, Raphael, Peter Paul Rubens, Rembrandt, Antoine Watteau och François Boucher. Läs mer om utställningen.

Transformations –  Six Artists from Sweden

Palazzo Mocenigo, Venedig
13 maj –1 oktober 2017

Utställningen Transformationer visar samtida svensk smyckekonst. Den lyfter fram sex sinsemellan mycket olika konstnärskap. Vi får se verk av Tobias Alm, Sara Borgegård Älgå, Hanna Hedman, Catarina Hällzon, Agnes Larsson och Märta Mattsson. Samtliga konstnärer är representerade i Nationalmuseums samlingar. Läs mer om utställningen.

Anders Zorn. Le peintre de la Suède fin-de-siècle.

Petit Palais, Paris
15 september – 17 december 2017

Efter att ha visat Carl Larsson 2014 öppnar Petit Palais under hösten en stor retrospektiv utställning om konstnären Anders Zorn. Utställningen fokuserar på Zorns akvareller och etsningar samt hans fotografier och innehåller verk som bland annat lånas in från Nationalmuseum, Zornmuseet i Mora och privata samlingar. 

Öga mot öga

Jamtli
Oktober 2017 – januari 2018

En utställning för barn med bilder av porträtt från förr där det går att komma nära och möta människor som avbildats för väldigt länge sedan – öga mot öga. Det ger en chans att se spännande historiska bilder och ett tillfälle att fundera över vad kläder, ansikten och kroppsspråk berättar. Utställningen görs i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Öga mot öga, från utställningen i Kiruna.Oskar Vourinens, Bergaskolan i Kiruna, åk 1 jan 2016 Foto: Nationalmuseum
Öga mot öga, Oskar Vourinens, Bergaskolan i Kiruna, åk 1 jan 2016