100 fantastiska målningar

Se efterlängtade favoriter och upptäck nya pärlor i samlingarna. I den här sommarutställningen visas 100 av Nationalmuseums mest kända och populära konstverk.

Bilder: Bruno Liljefors, Katt och bofink. En av fem djurstudier i samma ram. Rembrandt Harmensz. van Rijn, Kökspigan. Hanna Pauli, Frukostdags. Bilderna är beskurna.

Bruno Liljefors, Katt och bofink. En av fem djurstudier i samma ram. Alexander Roslin,  Zoie Ghika, moldavisk prinsessa.  Nils Jakob Blommér, Ängsälvor. Bilderna är beskurna.

28 maj–30 augusti 2015
Visas på Konstakademien.

I utställningen 100 fantastiska målningar visas några av Nationalmuseums mest kända och populära konstverk. Här finns porträtt, landskap, stilleben och historiska berättelser. Den äldsta målningen är gjord i början av 1500-talet, den yngsta målades i början av 1900-talet.

Bruno Liljefors jagande katt, Rembrandts kökspiga eller Hanna Paulis sommarfrukost är bilder som många människor har minnen av och relationer till. Vi hoppas att utställningen ska ge nya besökare möjlighet att för första gången upptäcka målningarna samtidigt som den kan bjuda på återseendets glädje.

Orden möter bilden

Målningarna i utställningen är historia, de skapades i en förfluten tid, samtidigt berättar de historier idag. Vad händer när gårdagens bilder möter dagens människor? Ett sätt att se mer är att låta orden möta bilden. Att sätta ord på det vi ser och att ta del av andras ord om det de ser förflyttar både blick och tänkande.

För att skapa nya möten och tankar om samlingens bilder har sex externa textskribenter som alla arbetar med ord på olika vis, som författare, poeter och låtskrivare, bjudits in. I utställningen går det att ta del deras texter, var och en med en personlig röst och en egen blick på den historiska bilden som sätter den i ett sammanhang med nutiden, känslor och samhället.

De inbjudna textskribenterna är Nino Mick, Tomas Bannerhed, Therese Bohman, Petter Alexis Askergren, Agnes Gerner och Frida Hyvönen.

Nya ljudspår i appen

Till en del av utställningens bilder finns ljudspår att lyssna på i museets app. Ladda ner appen från App Store eller Google Play direkt i din telefon. Kostnadsfritt! Sök på Nationalmuseum@

Särskilt för barn

I appen finns också ett spännande spår för barn med dramatiserade berättelser på teckenspråk till sex av verken i utställningen. Där går det att titta närmare på katter i utställningen och följa ett spår kring det tama och det vilda som berättas och levandegörs av Juli af Klintberg, skådespelare och teckenspråkskommunikatör.

Katalog

Till utställningen produceras även en bildrik katalog som innehåller alla konstverk som visas i utställningen med texter på svenska och engelska. Du köper den enkelt från vår Bokshop på nätet eller i Butiken på Konstakademien. 125 kr.
Klicka här för att beställa eller läsa mer om katalogen.

Carl Wilhelmson, Konstnärens syster
Carl Wilhelmson, Konstnärens syster.

Visningar

På svenska:
tisdagar och torsdagar kl 14 i juni och juli
tisdagar och söndagar kl 14 i augusti

På engelska:
torsdagar kl 14 i augusti

På ryska:
lördagar kl 15, 27 juni–22 augusti

Syntolkad visning:
torsdag 27 augusti kl 11–12.30,  i samarbete med Sensus.

Teckenspråkstolkad visning för vuxna:
lördag 29 augusti 14–15.30
Begränsat antal.  Föranmälan till This is an email address

Fotografera och filma

Det är tillåtet att fotografera och filma för privat bruk så länge inte blixt, selfiepinne eller stativ används.

BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven