Allt ska bort!

En utställning i form av en konceptuell lågprisbutik av och med Ann-Sofie Back, 2014 års mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris. Parallellt med Allt ska bort! visades en exposé över dem som tidigare fått det prestigefyllda designpriset.

Bild: Tuggummiförpackning. Allt ska bort!  ©Stefan Fält

Tuggummiförpackning. Allt ska bort!  ©Stefan Fält

17 april – 31 maj 2015

Visades på Nationalmuseum Design i
Kulturhuset Stadsteatern.

Utställningen Allt ska bort! av den svenska modedesignern Ann-Sofie Back var delvis utformad som en konceptuell billighetsaffär, där specialtillverkade produkter med koppling till BACKs tidigare kollektioner fanns till försäljning.

I affären gick det till exempel att handla toalettpapper, schampo, dildos, tändare, T-shirts, och den självlysande kondomen ”Fuck Back”. En del av utställningen var även retrospektiv och visade plagg ur tidigare kollektioner samt visningsfilmer. Utställningen gjordes i samarbete med Röhsska museet där den visades 2014.

Efter studier i mode vid Beckmans Designhögskola i Stockholm och Central St. Martins i London debuterade Ann-Sofie Back med huvudlinjen Ann-Sofie Back2001. BACK lanserades 2005 och sedan 2009 delar hon sin tid mellan att vara kreativ chef för det egna företaget BACK och varumärket Cheap Monday som ägs av H&M. 

Ann-Sofie Backs  design ansågs i slutet 1990-talet och början av 2000-talet som smal och avantgardistisk, men hennes popularitet som formgivare har under de senaste åren ökat och hon räknas idag som en av de största på den svenska modescenen. 

En röd tråd i Backs konstnärskap är oviljan mot att rätta sig in i ledet. Spår av hennes samtids- och normkritik tar mer eller mindre subtila uttryck. Hon har själv i intervjuer kommenterat att hennes arbete ibland tar avstamp i fenomen hon ogillar.

Med lågprisbutiken Allt ska bort! kan en konsumtionskritik anas, där varorna i butiken får sitt värde av designermärket. På så vis använder konstnären på ett intressant, distanserat och allra högst medvetet sätt sig själv som exempel för att kritisera vår samtids besatthet vid märken. 

Torsten och Wanja Söderbergs pris

2014 var Ann-Sofie Back mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris. Prissumman uppgår till 1 miljon kronor vilket gör priset till det största i Europa. Priset instiftades 1992 av Torsten och Ragnar Söderbergs Stiftelser att utdelas årligen till en nordisk designer eller konsthantverkare.

Sedan 2014 är Torsten Söderbergs Stiftelse ensam huvudman för designpriset och svarar för prisets kontinuitet. Pristagaren utses av en prisnämnd där museicheferna vid de fem nordiska ländernas designmuseum ingår. I samband med prisutdelningen presenteras pristagarens arbete i en utställning på Röhsska museet. 

Motivering:
Ann-Sofie Backs konstnärskap präglas av intuition och paradox. I en ständigt pågående kamp med det modesystem hon själv är en del av, har hon med obruten integritet utforskat vardagen och det socialt stereotypa. Med kontinuitet och bibehållen distans har hon med tiden fått belägg för hur man genom tron på en motståndets estetik skapar ett såväl kommersiellt som särpräglat mode.

Parallellt med Allt ska bort! presenterar utställningen även de pristagare som tidigare fått det prestigefyllda designpriset, bland andra Jane Reumert (DK), Björn Dahlström (SE), Norway Says (N), Harri Koskinen (FIN), Front (SE).


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp