Bernadotter i svart och vitt

Inga svenskar har blivit så flitigt avbildade som våra kungligheter. I utställningen Bernadotter i svart och vitt visas kända och okända framställningar från Karl XIV Johan och fram till hans ättling i sjunde led, kronprinsessan Victoria.

Ett urval av bilder från utställningen. Bilderna är beskurna.

OBS! sista dagarna. Pågår t o m 23 januari 2011

Med anledning av 200-årsjubileet av Karl XIV Johans val till svensk tronföljare visar Nationalmuseum en utställning med svartvita porträtt av Bernadotter.

Inga svenskar har blivit så flitigt avbildade som våra kungligheter. Dagligen betraktar vi porträtt av monarken när vi t.ex. slår upp en tidning, betalar i en affär eller frankerar ett brev. I utställningen Bernadotter i svart och vitt visas kända och okända framställningar från Karl XIV Johan och fram till hans ättling i sjunde led, kronprinsessan Victoria. Utställningen bjuder på spännande möten mellan officiellt porträttbruk och konstnärlig gestaltning.

Foto, grafik och teckningar

Tyngdpunkten i utställningen ligger på foto. I Statens porträttsamling ingår fotografier föreställande Bernadotter från 1800-talets mitt och framåt. De visar oss inte enbart hur medlemmarna av Sveriges kungahus har sett ut, utan ger även en god bild av den fotografiska porträttkonsten under de senaste 150 åren. Fotografierna kompletteras med ett urval grafik och teckningar samt exempel på konsthantverk där de kungliga avbildas.

Fotokonstens historia

Fotografiets historia från 1840-talet till idag kan följas i porträtt av svenska kungligheter. När visitkorten slog igenom vid århundradets mitt var Karl XV inte sen med att låta sprida bilder av sig själv i propagandasyfte. Bland dåtidens konstnärer kan t.ex. Mathias Hansen och Bertha Valerius nämnas – båda aktiva under den period då porträttfotografiet fann sin form och sitt uttryck. Eftersom foto var ett internationellt medium med stor rörlighet över gränserna bland sina utövare, visas utöver norrmannen Hansen även verk av de parisiska fotograferna Mayer & Pierson samt en representant för Ludwig Angerers ateljé i Wien.

Närgånget och nyskapande

Den tidigare vördnadsfulla distansen hos de äldre hovfotograferna bröts vid 1900-talets mitt, till exempel i Lennart Nilssons och Hans Hammarskiölds närgångna studier. Idag är få personer så ofta avbildade som den nuvarande monarken Carl XVI Gustaf och hans familj. Vid sidan av den konventionella bildfloden finns här även nyskapande kompositioner av Hans Gedda, Denise Grünstein, Bruno Ehrs och Mikael Jansson. Dessa kungliga porträtt inte enbart intressanta som historiska dokument, utan även ur konstnärlig synpunkt.

Bernadotter i svart och vitt ger tillfälle till reflektioner över vilken betydelse porträtt har för den kungliga rollen och hur samhällets stöttepelare speglas i konsten.

Entré

Fri entré. Visas i Galleriet på entréplan.

Visningar

Onsdagarna 16, 23 och 30 juni samt 1, 8, 15 och 22 september kl 13. Ingår också i sommarens visningar av utställningar och samlingar. Tisdagar kl 13 på engelska, torsdagar kl 13 på svenska under juli och augusti.

Visning på teckenspråk lördag 15 januari kl 11.15.

Syntolkad visning  torsdag 2 september kl 11.15.

Temadag

Söndag 16 januari

Kl 13: Magnus Olausson föreläser om Konsten att härska genom konsten.
Kl 14: Eva-Lena Karlsson föreläser på temat Svart på vitt om Bernadotte – 150 års porträtthistoria.

Plats: Hörsalen, utrustad med hörslinga.
Entréavgift: Museientré.

> Tipsa en vän

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–17
tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.